Yukarıda fotoğrafını gördüğünüz yer, Marmaris’in İçmeler mevkiinde bulunan eski Köy Hizmetleri Eğitim ve Dinlenme Kampı. Bir zamanlar Tarım Bakanlığı’nın personeli yaz tatillerini bu kampta geçirirlerdi.
Doğasıyla, deniziyle, ormanıyla ve kumuyla insanı büyüleyen bir yerdi.
Halen doğası insanı büyülüyor. Ancak tesislerin yerinde şimdi yeller esiyor. Çevreye baktığımızda tam bir çöplük haline gelmiş.
Ben de eşim ve çocuklarımla birlikte 1990 yılında Datça’ya geçmeden önce, buraya iki gün misafir olmuştuk. Hayran kalmıştık. Gerçekten dünyanın en güzel yerlerinden biriydi.
Geçtiğimiz gün eşimle İçmeler Mahallesi’ni gezerken, burası aklımıza geldi. Gidip görelim dedik. Keşke gitmeseydik. O güzelim doğa harikası yer, çöplüğe dönüşmüş. Küçük küçük kamp evleri yakılmış, yer fayansları yerinde kalmış. Ağaç altlarına düzensiz çadırlar kurulmuş. Su yok, elektrik yok, tuvalet dahi yok.
Deniz kenarında masa kurmuşlar ve içilen boş bira şişelerini ise kumlara gömülmüş.
Çöpler diz boyu. Doğa harikası yere girdiğinizde pis bir koku etrafı sarıyor.
Denize girenler yanlarında getirdikleri pet şişlerle duş almış, işleri bittikten sonra orada bırakıp gitmişler.
*********
Eski Köy Hizmetleri Kampının acıklı halini araştırırken, sosyal medyadan gelen bir haber buranın nereden nereye geldiğini anlatıyordu.
TÜRSAB Marmaris Yöre Temsil Kurulu Başkanı Suat Esin, sosyal medya hesabından eski Köy Hizmetleri Eğitim ve Dinlenme Kampı'nın durumuna ilişkin değerlendirmelerde bulunurken tesislerin bu hale gelmesindeki acıklı halini gözler önüne seriyordu.
Turizmci Suat Esin, “Burası İçmeler Mahallesi' nin sonunda bulunan 1982 yılında 49 yıllığına bedelsiz olarak Köy Hizmetleri müdürlüğüne verilen eski Köy Hizmetleri Eğitim ve Dinlenme Kampı. Otuz dönümlük bir alana sahip. Dünyanın en güzel yerlerinden biri. 2005 yılında Köy Hizmetleri kapanınca Marmaris Tarım Müdürlüğüne geçti. Daha sonra yargı yoluyla Orman'a ve daha sonra benim de il genel meclis üyesi olduğum yıllarda vermiş olduğumuz mücadele sonucunda yargı yoluyla il özel idaresine kazandırdık.” diyor.
2014 yılında Türkiye genelinde Büyükşehir Yasası’nın uygulamaya geçmesiyle Muğla’da Büyükşehir olmuş ve İl Genel Meclisi kaldırılmış.
Burası yargı kararı ile Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne geçmiş ama, sorun hala çözülememiş. Yine bu yerin hizmete geçmesi için Muğla Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından plan tadilatı yapılması gerekiyormuş. Plan tadilatından sonra Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin burayı en iyi şekilde değerlendireceği belirtiliyor.
Öyle anlaşılıyor ki, Muğla Büyükşehir Belediyesi ile Tarım ve Orman Bakanlığı arasındaki anlaşmazlık yargıda devam ediyor.
TÜRSAB Marmaris Yöre Temsil Kurulu Başkanı Suat Esin, hem yetkilileri uyarıyor hem de burada kalanlara sitem ediyor :
“Doğaya en büyük zararı ne yazıkki insanoğlu veriyor. Hadi buraya gelip denize giriyorsunuz eyvallah. Ama kardeşim bu kadar çadır kuruyorsunuz, hadi pisliğinizi dışarı atıyorsunuz. Burada duş yok, tuvalet yok. Küçük tuvaletinizi hadi bir şekilde hallettiniz. Peki büyüğü içinizde mi tutuyorsunuz. Yazık böyle güzel bir yere yazık ediliyor. Burası resmen beleş kamping yerine çevrilmiş. Hiç bir şekilde ne kontrol var ne denetim var.
Benim önerim, burası hizmete açılana kadar başı boş bırakılmamalıdır. Buraya vardiyalı 24 saat güvenlik görevlisi konulabilir, yine insanlar günü birlik gelip yüzebilir, tabi çadır kurulmadan. Ama bütün bunlar denetim ve kontrol altında yapılmalıdır. Yoksa bu cennet köşesi burası hizmete açılana kadar pislik içinde olacaktır." diyor.
Eski Köy Hizmetleri Kampı için de Marmaris’te sosyal medyadan çeşitli yorumlar yapılıyor.
Kimileri buranın karavan kampı yapılması için Muğla Büyükşehir Belediyesine başvurmuş, kimileri ise buranın yelken kulübü yapılacağını ileri sürüyorlar.
İçmelerin en güzel yerinde olan bu muhteşem yerin atıl vaziyette bırakılmasına inanıyorum ki, doğa aşığı Başkan Osman Gürün’ü de rahatsız ediyordur.