Güney Asya ülkelerinden Sri Lanka’da aylardır sular durulmuyor. Ülke, yönetime karşı yürütülen eylemlerle sarsılıyor. Birkaç gün önce başkent Colombo'da başbakan yanlılarıyla protestocular arasında çatışma çıktı. Yedi kişinin yaşamını yitirdiği 200’den fazla kişinin de yaralandığı gösteri sonrası Başbakan Mahinda Rajapaksa istifa etti. İstifa 20 yıldır ülke siyasetinde egemen güç olan Rajapaksa ailesinin itibarını sarstı. İstifayla birlikte bakanlar kurulu da görevi bıraktı. Yaşanan olaylar üzerine polis sabah saatlerine kadar sokağa çıkma yasağı ilan etti. Tarihinin en kötü ekonomik buhranından geçen halk, yasaklara rağmen harekete geçti. Hükümet binalarına saldırılarda bulunan öfkeli halk, Rajapaksa yanlısı milletvekillerine ve yerel politikacılara ait ev, dükkân ve iş yerlerini ateşe verdi. Yetkililer en az 38 ev ve 47 aracın ateşe verildiğini açıkladı.
Ekonomik kriz insanları bir araya getirdi.
Ülkede protestolar elektrik kesintilerinin günde 13 saati bulmasıyla birlikte bir grup göstericinin Başbakan Rajapaksa’nın konutunun etrafında toplanmasıyla ateşlenmişti.
Halk sürekli yapılan zamlar ve ülkede gerçekleşen elektrik kesintilerden bunaldı. Protesto eylemleri ülkedeki farklı etnik köken, din ve sınıfa ait binlerce kişiyi bir araya getirdi. Ülkede sütten akaryakıta her türlü ürünün ithalatının kesilmesi büyük bir gıda kıtlığına sebebiyet verdi. Artan doğal gaz fiyatları da Sri Lankalıların belini büktü.
Hastanelerde de ilaç stoklarının azaldığı gelen bilgiler arasında yer alıyor. Hükümet bu yılki 7 milyar dolarlık yabancı borç ödemesini yeniden erteledi.
Protestocular yaşanılan krizin faturasını kendilerine kesilmesinden rahatsız. Başbakanın kardeşi olan cumhurbaşkanının da istifa etmesini istiyor. Daha önce kabinedeki diğer aile üyesi bakanları görevinden alan Cumhurbaşkanı Rajapaksa nisan ayı sonunda başbakanlık koltuğunda oturan kardeşi Mahinda Rajapaksa'nın istifasına da razı olmuştu.
Cumhurbaşkanı Rajapaksa krize sebep olarak Rusya-Ukrayna savaşının petrol fiyatlarını arttırması gibi küresel koşulları gösterdi. Ancak bu açıklama halkın öfkesinin artmasına sebep oldu.
Rajapaksa kardeşler IMF’den daha erken yardım isteyebilecekleri gibi bazı hatalarının krizi derinleştirdiği eleştirilerini kabul ediyor. Cumhurbaşkanı Rajapaksa, akaryakıt, yemeklik yağ ve ilaç eksikliği karşısında mart ayında IMF'ye başvuruda bulunmuştu. IMF kurtuluş doktrinleri görüşmeleri devam ediyor. Ancak her türlü türlü uzun vadeli planın en erken altı ay içinde başlayabileceğinin altı çiziliyor.
Eğer Cumhurbaşkanı da istifa ederse anayasaya göre ülke meclisi yeni bir Cumhurbaşkanı seçme yetkisine sahip. Benzer şekilde meclisin geçici bir hükümet atama yetkisi de bulunduğuna dikkat çekiliyor. Protestocuların ülkenin istifa eden başbakanı ve kardeşi Cumhurbaşkanı’nın ülkeden kaçmaması için havalimanına giden yollarda da barikat ve kontrol noktaları kurdukları belirtiliyor.
Sri Lanka’da ekonomik kriz çözüme kavuşana kadar sular durulmayacak gibi görünüyor. Umarım bir an önce halk bu zor günleri atlatır.