Kim kazandı, kim kaybetti ?

Günlerdir vatandaşın parası pul oldu diye yazıyoruz. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) yatırım araçlarının ne kazandırıp ne kaybettirdiğine ilişkin verilerine bakıldığında Borsa İstanbul dışında yatırımcısına reel olarak kazandıran tek bir yatırım aracı yok. TÜİK’in açıklamasına göre, ağustos ayında, aylık en yüksek reel getiri, yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde yüzde10,56, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde ise yüzde 7,32 oranlarıyla Borsa İstanbul (BIST) 100 endeksinde gerçekleşmiş.
Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde; yatırım araçlarından Amerikan Doları yüzde 3,91, mevduat faizi (brüt) yüzde 3,97, külçe altın yüzde 4,36, Euro %5,18 ve Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) yüzde 10,44 oranlarında yatırımcısına kaybettirmiş. TÜFE ile indirgendiğinde ise; Amerikan Doları yüzde 6,73, mevduat faizi (brüt) yüzde 6,78, külçe altın yüzde 7,17, Euro yüzde 7,96 ve DİBS yüzde 13,06 oranlarında yatırımcısına zarar ettirmiş.
BIST 100 endeksi, üç aylık değerlendirmede ise; Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 35,73, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 33,47 oranlarında yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı olmuş.
Aynı dönemde DİBS, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 27,14, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 28,35 oranlarında yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı arasında yer almış.
Altı aylık değerlendirmeye göre BIST 100 endeksi; Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 23,22, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde17,85 oranlarında yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı olurken, aynı dönemde DİBS, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 33,74, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 36,62 oranlarında yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı olmuş.
Finansal yatırım araçları yıllık olarak değerlendirildiğinde BIST 100 endeksi; Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 74,15, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 63,71 oranlarında yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı olarak dikkat çekmiş.
Yıllık değerlendirmede, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde; yatırım araçlarından külçe altın yüzde 10,17, Euro yüzde 7,84 ve Amerikan Doları binde13 oranlarında yatırımcısına reel getiri sağlarken; mevduat faizi (brüt) yüzde 22,07 ve DİBS yüzde 31,71 oranlarında yatırımcısına kaybettirmiş.
TÜFE ile indirgendiğinde külçe altın yüzde 3,56, Euro yüzde 1,37 oranlarında yatırımcısına reel getiri sağlarken; Amerikan Doları yüzde 5,88, mevduat faizi (brüt) yüzde 26,74 ve DİBS yüzde 35,81 oranlarında yatırımcısına kaybettirmiş.
Görüldüğü gibi yatırım araçlarının kazandırması ya da kaybettirmesi ekonomik gelişmelere göre bir seyir izliyor. Yıllık getiri durumlarına bakıldığında genelde ekonomik yatırım araçları, kaybettirmiş bu süre içinde. Altın ve Euro bildiğimiz yatırım araçları içinde yatırımcılarına az da olsa bir şeyler kazandırmış. Ancak, dolar, mevduat faizi ve DİBS’te yaşanan kayıplar hiçte azımsanmayacak düzeyde.
O zaman şunu sormak gerekiyor. Yatırım araçları zarar ettiriyorsa, parasıyla para kazananlar nerelere yatırım yapıyorlar?
Parasıyla para kazananlar öncelikle garantili liman arıyorlar. Ülkemiz için hali hazırda görülen iki güvenilir liman mecvut bunlarda ilki gayrimenkul bir diğeri ise otomotiv sektörü. Gayrimenkul ister yeni olsun ister eski yatırımcısının yüzünü güldürmüş. Bugün konut fiyatlarında yaşanan hızlı yükselişin altında bir parçada bu olumsuz tablonun etkisi var.
Otomotiv sektörü de hızlı para kazandıranlar arasında yer alıyor. Çip sıkıntısıyla üretimde yaşanan daralmanın yaşattığı “yokluk” otomotive olan talebi adeta patlattı.
Bu durum otomotivi ister istemez yeni bir yatırım aracı haline getirdi. Özellikle çok parası olanların yatırım aracı olarak otomotive yönelmesi, bunun için el altından piyasaya para pompalaması da bunda etkili oldu.
Evet, resmi yatırım araçları genel anlamda, reel olarak kaybettirdi. Ancak, gayri resmi yatırım araçları ise astronomik paralar kazandırdı.
Yani parasıyla para kazananlar yine çok kazandılar. Kıt varlığıyla para kazanacağım diyenler ise ellerindeki avuçlarındakinden de oldular.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Oktay Taş - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Anayurt Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Anayurt Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Anayurt Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Anayurt Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.