Enflasyon ve tarım

Allah var, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) iki aydır, enflasyon verilerinde gerçeğe yakın rakamlar açıklıyor. Ağustos ayı rakamları, ENAG’ı bile geride bıraktı.
TÜİK, Ağustos ayı enflasyon rakamını yüzde 9.09 olarak açıkladı. TÜİK’in verilerine göre yıllık enflasyon yüzde 58.94, Ocak-Ağustos dönemini ise yüzde 43.06 olarak duyurdu.
Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise, Ağustos ayında enflasyonu yüzde 8.59 olarak tespit etmiş. ENAG yıllık enflasyonu yüzde 128.05, Ocak-Ağustos dönemini de yüzde 83.96 olarak açıklamış.
İstanbul Ticaret Odası (İTO) ise sadece İstanbul için yaptığı araştırmada, aylık enflasyonu yüzde 8.8, yıllık enflasyonu da yüzde 74.17 olarak tespit etmişti.
Ağustos ayı rakamları böyle. Yaz aylarında çok düşük enflasyon rakamlarına alışık olduğumuz için bu veriler bir hayli yüksek. Özellikle tarım ürünlerinde yaşadığımız fiyat artışları hayatımızı derinden etkilemeye devam ediyor.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Bayraktar, Ağustos ayına ait tüketici ve market arasındaki fiyat farklarına ilişkin tespitlerini açıkladı. TZOB Başkanı, elmanın 5.5, kuru üzümün 5.4, havucun 4.3, kuru soğanın 4.1, kuru incirin 3.2, maydanozun 3 kat pahalıya satıldığını belirtti.
TZOB’un tespitlerine göre; üreticide 5 lira olan elmanın 27 lira 50 kuruşa, 25 lira olan kuru üzümün 134 lira, 46 kuruş olan kuru soğanın 15 lira 24 kuruşa, 3 lira 63 kuruş olan maydanozun 10.91 kuruşa marketlerde satıldığına dikkat çekildi.
TZOB, Ağustos ayında marketlerde satılan 27 üründen 28’inde fiyat artışı tespit ederken, 9 üründe ise fiyatların düştüğünü belirlemiş.
Şimdi gelelim işin üretici yanına. TZOB’a göre Ağustos ayında üreticide 29 ürünün 15’inde fiyat artışı yaşanırken, 8 ürünün fiyatı düşüş, 6 ürünün fiyatı ise sabit kalmış.
Ağustos’da üreticide en çok fiyatı düşen ürün yüzde 43.1 ile kuru soğan almış.
Kuru soğanı yüzde 40 ile havuç, yüzde 15.6 ile sivri biber ve yüzde 9.8 ile kabak izlemiş. Buna karşın domatesin fiyatı yüzde 47.1 oranında artmış domates en çok artan ürün olurken, domatesi yüzde 41.5 ile yeşil soğan, yüzde 36.3 ile maydanoz, yüzde 31.2 ile marul ve yüzde 28 ile yeşil fasulye izlemiş.
TZOB üretici ve tüketici fiyatlarının yanı sıra üretici yıllık ve aylık girdi fiyatlarını da tespit etmiş. Buna göre, Ağustos ayında kompoze gübre yüzde 16.2, DAP gübre yüzde 14.8, amonyum sülfat gübresi yüzde 13.5, üre gübresi yüzde 9.6 ve kalsiyum gübresinin fiyatı yüzde 3.7 oranında artış göstermiş. Yıllık bazda artışlarda kompoze gübrede yüzde 18, kalsiyum amonyum nitrat gübrede yüzde 21, DAP gübresinde yüzde 11.7, üre gübresinde yüzde 8.9 ve amonyum sülfat gübresinde ise yüzde 3 olarak gerçekleşmiş.
Mazot aylık yüzde 4.1, yıllık yüzde 42.7, besi ve süt yemi aylık bazda yüzde
1.7, yıllık bazda yüzde 26.7, süt yemi yüzde 27.6 oranında artmış. Elektrik fiyatlarındaki artış ise yüzde 3.1 oranında olmuş.
Tarımda yani beslenmemizde birinci derecede yer alan gıda maddelerindeki fiyat artışları duracak gibi değil. Bu şartlar altında hayat pahalılığında ve enflasyonda bir gerileme beklemek ne yazık ki; hayal olarak, tatlı bir rüya olarak kalıyor.
Evet, bunca sıkıcı gelişmeden sonra Kadın Voleybol Milli Takımımızın kazanmış olduğu Şampiyonluk, içimizi aydınlattı, daha her şeyin bitmediği yolundaki umutlarımızı yeşertti. Kutluyor ve başarılarının daim olmasını diliyoruz. Sağ olsunlar.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Oktay Taş - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Anayurt Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Anayurt Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Anayurt Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Anayurt Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.