Vergi mükellefiyeti şartı kaldırılsın talebi
Pandemi sürecinden olumsuz etkilenen sektörlerin başında müzik sektörü geliyor. Ekonomik anlamda büyük sıkıntılar yaşayan sanatçı ve müzisyenler duyarlı belediyeler ve derneklerin kısıtlı imkanları dışında devlet desteğinden de yararlanamadılar.

ANKARA (Anayurt) - Pandemi sürecinden olumsuz etkilenen sektörlerin başında müzik sektörü geliyor. Ekonomik anlamda büyük sıkıntılar yaşayan sanatçı ve müzisyenler duyarlı belediyeler ve derneklerin kısıtlı imkanları dışında devlet desteğinden de yararlanamadılar. En son açıklanan ve müzisyenlere yapılacak 3000 lira destek ödemesi için de vergi mükellefiyeti şartı getirildi. Vergi mükellefi müzisyen sayısının oldukça az olduğunu söyleyen Başkent Müzisyenler Kültür ve Sanat Derneği imza kampanyası başlatarak vergi mükellefi olma şartının kaldırılmasını istedi. Son 1 yılda, ekonomik sıkıntılar nedeniyle 102 müzisyenin intihar ettiğini söyleyen dernek, ödemelerin meslek birlikleri üzerinden yapılmasını talep ediyor.
Başkent Müzisyenler Kültür ve Sanat Derneği tarafından başlatılan imza kampanyasında vergi mükellefi müzisyen sayısının çok az olduğu ifade edilerek, müzisyenlerin salgının başladığı günlerden itibaren hiç bir geliri olmadığından dayanacak gücü kalmayan müzisyenlerden 102’sinin intihar ettiğine vurgu yapıldı.
Müzisyenlere ödenecek üç Bin TL için vergi mükellefiyeti şartının kaldırılması talep edilen imza metni şöyle,
“Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından, 17.05.2021 tarihinde açıklanan ve müzisyenleri de kapsayan 3000 lira destek ödemesi ile ilgili, Bakanlığınızca yapılan açıklamaya göre vergi mükellefiyeti şartı getirilmiştir. Bunu kabul etmemiz mümkün değildir. Vergi mükellefi müzisyen sayısı oldukça azdır. Buna mukabil, on binlerce müzisyenin vergi levhası bulunmamaktadır. Müzisyenlerin büyük bir bölümü, sosyal güvenceden yoksun yaşamakta ve günlük sahne bedeli ile yaşamını sürdürmektedir. Yaklaşık 16 aydır, müzisyenlerin tek kuruş geliri bulunmamaktadır.
Son 1 yılda, içinde bulundukları ekonomik sıkıntılar nedeniyle 102 müzisyen intihar etmiş, yüzlercesinin aile birliği dağılmış, on binlercesi ise ev kirası, faturalar ve en en temel ihtiyaçlarını bile karşılayamaz duruma gelmiştir. Buna rağmen, devletin vereceği 3000 lira ile küçük de olsa bir nefes alacak müzisyenlerin elinden bu hakkının alınması, büyük sosyal sorunları da beraberinde getirecektir.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yaptığı gibi, meslek birlikleri ve Yunus Emre Enstitüsü üzerinden daha önce 1000 lira destek ödemesi alan ve başvurmakta geç kalan tüm müzisyenlere 3000 liranın, vergi levhası şartı kaldırılarak, yine aynı kurumlar üzerinden ödenmesini ve daha önce başvurmamış müzisyenlerin, yeni başvurularının kabul edilmesini önemle talep ederim.”
![]() |
ÖNCEKİ HABER | SONRAKİ HABER | ![]() |
|||||
|
|
![]() Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |
Bu haber henüz yorumlanmamış...