Ülkeler arası sanat köprüsü
Türk, Kanadalı ve Moldovyalı 13 sanatçıyı sanal bir sergide bir araya getiren sanatçı ve küratör Mustafa Çetin sanal serginin yeniden var olmak anlamına geldiğini belirterek sergiyle ülkeler arası bir köprü kurduklarını belirtti.

Nihat ÜNAL
ANKARA (Anayurt) –Pandemi süreci hayatın her alanında etkisini can alıcı bir şekilde gösterirken sanatsal etkinlikler de bundan nasibini aldı. Bu süreçte resim sergileri sanal ortamlarda sanatseverlerle buluştu. Kanada ’da yaşayan ressam küratör Mustafa Çetin I.C.O sponsorluğu ile Türk, Kanadalı ve Moldovyalı 13 sanatçıyı sanal sergide bir araya getirdi. Farklı kültürel ortamlarda yaşayan ama aynı sanatsal endişe ve yaratım süreçleri olan bu 13 sanatçının çoğu birbirini uzun zamandır tanımakta, ya da dolaylı olarak birbirini bilmekteydi. Sanal galeri 3D ortamında gerçekleşen serginin küratörü Mustafa Çetin, sanal sergi projesini hayata geçirmeye karar verdiği zaman projede yer alacak sanatçıları seçme konusunda samimiyet ve eserlerin devamlılığı gibi ölçütlerin kararında etkili olduğunu ifade etti.
ÜLKELER ARASI KÖPRÜ
Sergi küratörü Ressam Mustafa Çetin, “Pandemi gibi yaşanan zorluklar beraberinde yeni yollar ve çözümler ile dönüşümlere değişimlere yol açmakta. Teknoloji biz sanatçıların üretimlerini paylaşması için yararlı bir araç sunmuş oldu. Uluslararası bir sergi, kültür paylaşımı bu sayede çok kolaylaşmış oldu. Biz 13 sanatçı bu sergi dolayısıyla ülkeler arası bir köprü kurduğumuza inanıyoruz. Büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi ‘Sanatsız kalan toplumların hayat damarlarından biri kopmuş demektir.’ Biz sanatçılar olarak ayrıca, sanat nefes almaktır, kendini ifade etmenin, öğrenmenin, düşünmeye başlamanın, soru sormanın başka bir yoludur diye düşünüyoruz” diye konuştu.
Çetin, sergide belirli bir konu belirlemediklerini ifade ederek, “Sanatçıları eserlerini üretirken serbest bırakıp özgür olmalarını yeğledik. Böylece kendilerini daha iyi ifade edebilme ortamı oluştuğuna inanıyoruz. Bu durumda sergimizin adı doğallığıyla ‘Expression’ olarak belirlenmiş oldu. Expression; İfade, dışa vurmak anlamlarını içerir. Bu da bu sergide sanatçıların eserlerini üretirken ki ruhsal dışa vurumlarını eserlerinde izleyebilmemize olanak vermesi sonucunu doğurmaktadır” diye konuştu.
YENİDEN VAR OLMAK
Sanal serginin olumsuzluklara rağmen yeniden var olmak anlamına geldiğini vurgulayan Çetin,
“Hiçbir şey kendi gözünüzle görmenin, dokunmanın, mekan içinde hissetmenin yerini tutamaz. Bu anlamda biraz eksik hissetmek ile birlikte bu sergi bizler için çok şey ifade ediyor. Yeniden var olmak gibi! Tüm bu ‘yeni dünya’ olumsuzluklarına rağmen yeniden var olabileceğimizi, sanatın bütünleyici gizli gücüyle bir şeylere dokunabileceğimizi, hala bir şeyleri başarmak için bir umut olduğunu, umudumuzun ve azmimizin gücünü ifade ediyor. Evinden çıkamayan insanların evine girip belki kişisel dokunuşlara olanak verebiliyor. Bu dokunuşlar karşılıklı olabiliyor. Bu sergimiz sürerken yaptığımız çevrim içi konferans sayesinde izleyici ve sanatçı tanışmaları yaşamak ve uluslararası düzeyde iletişim sağlayarak sanatçı ve izleyici sohbeti yapmak çok değerliydi. Bu her anlamda mükemmel bir olanak aynı zamanda” ifadelerini kullandı.
PANDEMİ SÜRECİ SANATÇILARI YENİ ARAYIŞLARA YÖNELTTİ
Çetin, pandeminin ağır koşullarının bir çok sektörü etkilediği gibi galeri, müze ve sanat ortamlarının tamamını tüm dünyada ve Türkiye’de etkilediğine dikkat çekerek, “Pandemi gereği eve kapanma, yarattığı kaygı ve stres sorunlara sebep olmuştur. Bu sorunları aşmanın yolu izolasyon, ayrışma değil, bir köşeye çekilerek bekleyerek değil, sanal da olsa kaynaşarak birlikte bir şeyleri başararak aşabileceğimizi düşünmekteyiz. Bu sebeple böyle bir oluşuma, etkinliğe giriştik. Çoğu sanatçı da aynı şekilde teknolojiyi kullanarak izleyicisi ile buluşma ve yeni bir sinerji yakalama konusunda cesur adımlar atmaya devam etmektedir. Sanatçı, soruları soran, sorduran, özgürlüğüne düşkün, yaratıcılığın hür hayal edebilmekten geçtiğini bilen olarak değeri verilmese bile engellenemeyen olduğuna göre bizim engebelerimiz aşılamaz değil” diye konuştu.Sanal sergide eserleri yer alan sanatçılar şöyle; Işık Çuhacıoğlu, Mehmet Ali Doğan, Songül Ö. Yılmaz, Feza Yıldırım, Fatma Gürpınar, Nur Ünlü, Payyu Sibel Payyu, (Türkiye) Anna Zinato, Standa Sedlak, Vladimir Topal, Gabriel Ruhi Tuna, Mustafa Çetin (Kanada), Dimitri Ayoğlu (Moldovya Gagavuzya)
Sergiyi gezmek için bağlantı: https://artspaces.kunstmatrix.com/en/exhibition/4665285/expression
![]() |
ÖNCEKİ HABER | SONRAKİ HABER | ![]() |
|||||
|
|
![]() Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |