Türkiye olmayan aşıya güveniyor
İstanbul Medeniyet Üniversitesi Toplumsal Yapı Araştırmaları Programı, “Pandeminin Sosyal Etkileri ve Toplumun Aşı İle İlgili Yaklaşımları” araştırmasının sonuçlarını yayımladı.

Demet ARAN
ANKARA (Anayurt) - İstanbul Medeniyet Üniversitesi Toplumsal Yapı Araştırmaları Programı, “Pandeminin Sosyal Etkileri ve Toplumun Aşı İle İlgili Yaklaşımları” araştırmasının sonuçlarını yayımladı. Araştırmanın sonuçlarına göre vatandaşların geleceğe yönelik kaygılarında tespit edilen artış dikkat çekerken araştırmaya katılanların yüzde 60’ı “Kendimi artık daha az güvende hissediyorum” ifadesine katıldığını belirtti. Araştırmaya katılanların yüzde 24,6’sı aşı olmayı hiç düşünmezken yüzde 24,6’sı da bu konuda kararsız. “Size tercih hakkı verilirse hangi aşıyı olmak istersiniz?” sorusunu ise katılımcıların yüzde 33,2’si henüz üretilmeyen yerli aşıyı, yüzde 13,7’si ise Pfizer/BioNTech aşısını tercih edeceği şeklinde yanıtladı.
İstanbul Medeniyet Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Lütfi Sunar ile İstanbul Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden Prof. Dr. Yunus Kaya’nı yürütücülüğünde gerçekleştirilen araştırmanın sonuçlarına göre; “Geleceğe yönelik kaygılarım öncekine göre çok arttı” ifadesine “Katılıyorum” yanıtını verenlerin oranı yüzde 70,1. Araştırmada işini kaybetme riski yaşadığını söyleyenlerin oranı yüzde 34,2 iken “Ailemin değerini daha fazla anladım” diyenlerin oranı yüzde 75,7 oldu. Buna karşılık “Aile içi iletişimim zayıfladı” diyenlerin oranı ise yüzde 24,4. Pandeminin sosyal etkilerini ortaya koyan araştırmanın çarpıcı bir verisi ise “Sosyal çevremden uzaklaşmak bana iyi geldi” diyenlerin oranının yüzde 41,7 olarak tespit edilmesi oldu.
AŞIDA KARARSIZLIK VE KARŞITLIK SÜRÜYOR
Araştırma toplumun aşı ile ilgili yaklaşımlarını tespit etmek için de katılımcılara sorular yöneltildi. Aşı olma konusunda katılımcıların yüzde 16,5’i hemen aşı olmak istediğini, yüzde 26’sı aşının etkisi kanıtlandıktan sonra aşı olmak istediğini, yüzde 8,4’ü yapılacak aşının türüne/kayağına göre karar vereceğini, yüzde 24,6’sı aşı olmayı hiç düşünmediğini, yüzde 24,6’sı da aşı olma konusunda kararsız olduğunu söyledi.
OLMAYAN AŞIYI İSTİYORLAR
Araştırma kapsamında katılımcılara “Size tercih hakkı verilirse hangi aşıyı olmak istersiniz?” sorusu yöneltildi. Katılımcılardan yüzde 47’si bu soruya “Bilmiyorum” yanıtını verirken yüzde 33,2’si henüz üretilmeyen yerli aşıyı tercih edeceğini söyledi. Dünyada mevcut olan ancak henüz Türkiye’de bulunmayan Pfizer/BioNTech aşısını olmak isteyenlerin oranı yüzde 13,7, Oxford/Astra Zeneca aşısını olmak isteyenlerin oranı yüzde 1,3, Moderna aşısını olmak isteyenlerin oranı ise yüzde 1,1 olarak tespit edildi. Türkiye’ye getirilmesi konusunda temasların sürdüğü Sputnik V aşısını isteyenlerin oranı ise sadece yüzde 0,9.
![]() |
ÖNCEKİ HABER | SONRAKİ HABER | ![]() |
|||||
|
|
![]() Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |
Bu haber henüz yorumlanmamış...