‘Suriye’de küçük bir adım atıldı’
BM Cenevre Ofisi'nde cumartesi sona eren Suriye Anayasa Komitesi 3'üncü tur toplantılarında muhaliflerin eş başkanlığını yürüten Bahra, Suriye'nin geleceğini şekillendirecek yeni anayasanın yazımı için "küçük bir adım" atıldığını söyledi.

CENEVRE-İsviçre'deki Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi'nde cumartesi sona eren Suriye Anayasa Komitesi 3'üncü tur toplantılarında muhaliflerin eş başkanlığını yürüten Hadi el Bahra, Suriye'nin geleceğini şekillendirecek yeni anayasanın yazımı için "küçük bir adım" atıldığını belirterek "Son tura göre, toplantıların genel anlamda olumlu geçtiğini söyleyebilirim." dedi.
24 Ağustos'ta bir araya gelen, Beşşar Esed rejimi, sivil toplum kuruluşları ve Suriye muhalefeti temsilcilerinden 15'er kişi olmak üzere 45 kişiden oluşan anayasanın yazımından sorumlu "küçük grup" üyeleri ilk gün beklenmedik bir gelişme yaşadı.
Şam'dan gelen heyette 4 kişide yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tespit edilmesi nedeniyle toplantılar askıya alındı. Bu gelişme üzerine delegeler, otel odalarında karantinaya alındı.
İsviçre makamlarının, tüm delegelere yapılan test sonuçlarının toplantıların devam etmesine engel teşkil etmeyeceği yönündeki raporu üzerine, 27 Ağustos'ta 3. tur yeniden başladı.
25-29 Kasım'da gerçekleşen 2. tur görüşmeleri, rejimi temsil eden heyetin "uzlaşmaz tavrı" nedeniyle 45 kişilik yazım kurulu bir araya gelemeden sona ermişti.
Rejim heyeti bu kez masaya oturdu. Rejim delegeleri ise daha önceki turların aksine "slogan atmadı", daha sakin bir görüntü sergiledi. BM Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen 3. tur sonunda tarafların tutumuna övgüde bulunarak "Üslubun saygılı olduğuna inanıyorum. İnsanlar birbirini dinliyordu. Bu üç delegasyon için de geçerli." dedi.
(AA)
![]() |
ÖNCEKİ HABER | SONRAKİ HABER | ![]() |
|||||
|
|
![]() Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |
Bu haber henüz yorumlanmamış...