Sırada taksi zammı var
Ankara’daki taksiciler toplu taşıma ücretlerine yapılan zammın ardından daha önce Valilikten dönen zam taleplerini yeniden gündeme getirdi. Talep kabul edilirse başkentteki taksi ücretlerine yüzde 15 zam yapılacak.

Salih KAPLAN
ANKARA (Anayurt) - Ankara’daki taksi esnafının 30 aydır zam alamadığını dile getiren Ankara Umum Otomobilciler ve Şoförler Esnaf Odası’nın Başkan Yardımcısı Cevdet Kavlak, yüzde 15’lik bir zam taleplerinin olduğunu belirterek, “İstanbul’da taksi ücretlerine yüzde 25 zam yapılıyor, Ankara’da diğer ulaşım araçlarına zam yapılıyor. Zam talep etmek bizim de en doğal hakkımız diye düşünüyoruz” dedi.
24 Haziran 2018’de gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimler için 2018’in başlarında başlayan seçim gündemi, 31 Mart’taki yerel seçimler ve 23 Haziran’da yinelenen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi nedeniyle yaklaşık 18 ay sürdü. Bu sürede özellikle gıda fiyatlarında yaşanan artışın etkisi ile 2018 yılı enflasyonu yüzde 20,30’a ulaştı. Ancak seçim gündemi nedeniyle baskılanan piyasada birçok alanda zamlar askıya alındı. Seçim gündemi sona erdikten 2 ay sonra Ankara Büyükşehir Belediyesi, “zorunlu zam” başlığı ile toplu taşımadaki fiyat artışlarını duyurdu.
Ankara’da toplu taşıma ücretlerinde yapılan zammın ardından daha önce zam talebi Ankara Valiliğinden dönen taksiciler de yeni bir zam talebi hazırladı. Ankara’daki taksi işletmelerinin bağlı olduğu Ankara Umum Otomobilciler ve Şoförler Esnaf Odası, yüzde 15 olarak belirledikleri taksimetre açılış ve kilometre başına zam taleplerini Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğine (ANKESOB) iletti.
Gazetemize konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Ankara Umum Otomobilciler ve Şoförler Esnaf Odası’nın Başkan Yardımcısı Cevdet Kavlak, taksi esnafının 30 aydır zam alamadığını dile getirerek, “Daha önce zamla ilgili bir müracaat yaptık ancak zam talebimiz yüzde 10’un üzerinde olduğu için Ankara Valiliği talebimizi kabul etmeyerek zammı durdurmuştu. Valilik kararı olmasaydı biz zaten 2-3 ay önce zam alacaktık” dedi.
Yeni zam taleplerini ANKESOB’a ilettiklerini belirten Kavlak, ANKESOB’dan gelecek cevap doğrultusunda zam yapmayı düşündüklerini ve ortalama yüzde 15’lik bir zam taleplerinin olduğunu dile getirdi. Kavlak, Ankara’da 4 lira olarak uygulanan taksimetre açılışının zamla birlikte 4,60’a çıkabileceğini, kilometre ücretinin ise zamlı olarak 3,40 civarında uygulanabileceğini söyledi.
Girdi masraflarına bakıldığı zaman yüzde 60’dan fazla zam yapılması gerektiğini dile getiren Kavlak, “ÜFE ve TÜFE’de son 3 yıllık oranı koyduğumuz zaman 2017’den bu yana büyük bir uçurum var. 500 lira düzeyinde olan sigorta primleri şu anda 800 lira civarında. Araç fiyatları yüzde 100’e yakın arttı. Parça fiyatları çok yükseldi. Ancak biz en azından yakıt giderlerimizi kurtaralım düşüncesindeyiz. Toplu taşıma araçlarına da zam geldiği için biraz daha makul bir ücret talebimiz var. İstanbul’da taksi ücretlerine yüzde 25 zam yapılıyor, Ankara’da diğer ulaşım araçlarına zam yapılıyor. Zam talep etmek bizim de en doğal hakkımız diye düşünüyoruz” dedi.
![]() |
ÖNCEKİ HABER | SONRAKİ HABER | ![]() |
|||||
|
|
![]() Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |
Bu haber henüz yorumlanmamış...