Sınırda nükleer tehdit
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Iğdır Milletvekili Habip Eksik, Ermenistan sınırlarında bulunan ve Iğdır’a sadece 16 kilometre mesafede, Doğu Anadolu Fay Hattı üzerinde adeta saatli bomba gibi duran Metsamor Nükleer Güç Santrali’ni Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a sordu.

Demet ARAN
ANKARA (Anayurt) - Halkların Demokratik Partisi (HDP) Iğdır Milletvekili Habip Eksik, Ermenistan sınırlarında bulunan ve Iğdır’a sadece 16 kilometre mesafede, Doğu Anadolu Fay Hattı üzerinde adeta saatli bomba gibi duran Metsamor Nükleer Güç Santrali’ni Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a sordu. 5 Şubat ve 13 Şubat’ta Ararat yakınlarında meydana gelen depremlerin de hatırlatıldığı soru önergesinde Kurum’a, santralin kapatılması için hükümetin Rusya, Ermenistan, Avrupa Birliği ve uluslararası kuruluşlar nezdinde girişimleri olup olmadığı soruldu.
Eksik Kurum’a, Metsamor Nükleer Santrali’nin depreme dayanıklılığını, santralin yarattığı tehditlerin uluslararası platformlarda dile getirilip getirilmediğini, Iğdır’da radyasyon ölçümünün hangi periyotlarla yapıldığını ve sonuçlarını, bakanlığın santralin çevreye verdiği zararları önlemek için insan ve canlı sağlığı adına aldığı önlemleri, Iğdır’daki kanser vakalarındaki artışta santralin etkisini de sordu.
Önergede Türkiye’nin Çernobil benzeri bir facia yaşamaması için gerekli önlemlerin alınıp alınmadığı, santralin olası bir kaza veya nükleer sızıntıya karşı sigortalanıp sigortalanmadığı da Bakan Kurum’a soruldu.
Önergede Metsamor Nükleer Santrali’nin, Çernobil ve Fukuşima santralleriyle yakın zamanda yapıldığı, bu nedenle dünyanın en eski ve en tehlikeli teknolojisi ile inşa ettiği hatırlatılarak “Metsamor Nükleer Güç Santrali’nin güvenliği ve kapatılması Ermenistan kadar, Iğdır, Kars, Erzurum, Ardahan başta olmak üzere Türkiye’yi ve diğer bölge ülkeleri için hayati bir önem taşımaktadır” tespiti yer aldı.
“Iğdır il Tarım Müdürlüğü’nün verilerine göre son yıllarda hayvanların sakat doğumlarında artış bulunmaktadır. Ve yine bölgede kanser hastalıklarında büyük bir artış olduğu gözlenmektedir” denilen önergede nükleer tehdidin boyutları hakkında uyarıda bulunuldu.
EN TEHLİKELİ SANTRAL
1979’da üretime başlayan Metsamor Nükleer Santrali, 1988 yılında yaşanan depremde ciddi derecede zarar görerek uzun süre kullanım dışı kaldı. 1995 yılında Ermenistan’ın enerji ihtiyacını gerekçe göstererek tekrar faaliyete soktuğu santral, Birleşmiş Milletler Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) ve Avrupa Birliği (AB) tarafından dünyanın en tehlikeli santrali ilan edilmişti.
![]() |
ÖNCEKİ HABER | SONRAKİ HABER | ![]() |
|||||
|
|
![]() Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |
Bu haber henüz yorumlanmamış...