Sanayici nasıl ayakta duracak?
Enerjide dışa bağımlılığın sonucunu organize sanayi bölgeleri üretimi durdurmak zorunda kalarak ödedi. Hüseyin Kutsi Tuncay, enerji arz güvenliğinin ipini başkalarının tuttuğunu söyledi ve verimli enerji politikalarının önemine dikkat çekti.

Demet ARAN
ANKARA (Anayurt) - İran'ın teknik bir arıza nedeniyle Türkiye'ye 10 gün süreyle gaz akışını durduracağını açıklamasının ardından organize sanayi bölgelerinde doğal gaz kesintisine Anadolu Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Kutsi Tuncay tepki gösterdi. Türkiye’de faaliyette olan 360 organize sanayi bölgesinde 67 bin işletme bulunduğunu anımsatan Tuncay, bu işletmelerin son bir yıl içerisinde döviz kurundaki dalgalanmalar, mesleksizlik nedeniyle aranan eleman ihtiyacındaki zorluklar, ana girdi maliyetlerindeki artış ve enerji teminindeki zamlar nedeniyle önünü görmekte zorlandığını ifade etti.
Tuncay organize sanayi bölgelerindeki üreticilerin Ocak 2021'de 1,53 TL/santimetreküpten temin ettiği doğal gazı, Ocak 2022'de 8,50 TL/santimetreküpten ile yüzde 456 zamlı ödediğini açıkladı. Tuncan’ın açıklamalarına göre elektrikteki zam da yüzde 151 oranında.
Bu zamların ardından enerjide kısıtlama ve kesintiye gidilmesiyle sanayicinin nasıl ayakta duracağını düşünür hale geldiğini belirten Tuncay, özellikle üretimlerinin prosesinde elektrik ve doğal gaz kullanan sanayicilerin işlerini tamamen durdurduğunu, bu işin temelinde sanayici görünse de beraberinde hizmet sektörleri, istihdam, iç ve dış pazarın da doğrudan etkilendiğini açıkladı.
"ENERJİ GÜVENLİĞİNİN İPİNİ BAŞKASI TUTUYOR"
Türkiye'nin enerji ihtiyacının yüzde 80'ini ithal ettiğine dikkat çeken Tuncay, "Enerji arz güvenliğimizin ipini biz değil başkası tutuyor. Bizim ipleri elimize almamız için verimli enerji politikaları üretmemiz gerekiyor" dedi.
Enerji alanında yaşanan sorunların giderilmesi için yapılması gerekenleri de anlatan Tuncay, ilk olarak yerli ve yenilenebilir kaynakların değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Güneş ve rüzgar enerji potansiyelinin azami düzeyde kullanılması ve bu alanda yapılacak çalışmaların devlet tarafından hem ekonomik hem de bürokratik kolaylıklar ile desteklenmesi gerektiğini ifade eden Tuncay, Türkiye'nin kaynak sorunu olmadığını, sınırlı imkanlarla da büyük işlerin yapılabileceğini kaydetti.
Anadolu OSB'nin hiç kamu kaynağı kullanmadan, yatırımcılarımızın öz kaynaklarıyla Türkiye'nin önemli bir ekonomik bileşeni haline geldiğini ve modern yapılanma ile Avrupa Çevre Ödülü'ne layık görüldüğünü hatırlatan Tuncay, "Tüketerek öngörülemez bir süreç yerine, geleceği olan yatırım ve üretim politikalarıyla kendi ayakları üzerinde durabilen bir ülke olabiliriz. 2022 yılında hala teokratik bir yönetim anlayışı ile kendisini idame ettiren bir ülkenin olası 'teknik arızalarında' etkilenmeyiz" ifadelerini kullandı.
![]() |
ÖNCEKİ HABER | SONRAKİ HABER | ![]() |
|||||
|
|
![]() Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |
Bu haber henüz yorumlanmamış...