SGK: ‘Mültecilerin kayıt dışı çalışması engellenemiyor’
SGK’ye göre Suriye ve diğer ülkelerden gelen mülteciler kayıt dışı çalışıyor ve Kurum denetim yetersizliği nedeniyle bunun önüne geçemiyor.

Tamer Arda ERŞİN
ANKARA- Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) 2019- 2023 Stratejik Planı’na göre Türkiye’de mülteciler kayıt dışı çalıştırılıyor ve bunun önüne geçecek denetim “tasarruf tedbirleri” nedeniyle yapılamıyor.
SGK’nin 2019- 2023 Stratejik Planı’nda Suriye ve diğer ülkelerden gelen mültecilerin Türkiye işgücü piyasasına etkisi ele alandı. Planda mültecilerinin kayıt dışı çalıştığı açıklanırken, durum “tehdit” olarak tanımlandı ve bu “tehdit” hakkında şu ifadelere yer verildi: “Komşu ülkelerde savaş, siyasi ve ekonomik krizler gibi istikrarı bozucu etkilerden dolayı ülkemizin yoğun göç alıyor ve göçle gelen nüfusun büyük oranda kayıt dışı olarak istihdama katılıyor.”
‘TASARUF TEDBİRLERİ DENETİM KAPASİTESİNİ ETKİLEDİ’
Mültecilerin kayıt dışı çalıştığı sektörlerde yeterli denetimlerin yapılmadığını belirten SGK, ‘denetim kapasitesinin daha etkin kullanılabilmesi için planlı denetim ve veri analizlerinin yapılmasına’ ihtiyaç olduğunu ekledi. Kurum denetim kapasitelerinin az olduğunu ifade ederken, ‘denetim kapasitesinin tasarruf tedbirleri yüzünden arttırılamadığını’ ve denetim elemanlarının iş yoğunluğunun olduğunu açıkladı.
‘KAYIT DIŞILIK GELİR KAYBI YAŞATIYOR’
Planda sadece mültecilerin değil yurttaşların da kayıt dışı çalıştırıldığına dikkat çekilirken, durumun SGK’nın mali yapısını etkilediği şöyle açıklandı: “… kayıt dışı istihdamın yüksek olması, sosyal güvenlik ve prim ödeme bilincinin az olması gibi nedenlerle gelir kaybı yaşamakta, giderleri karşılayacak seviyede bir gelir düzeyine ulaşamamaktadır.” Planda kayıt dışılıkla mücadele eden kurumlar arasında veri paylaşımının yetersiz olduğu belirtilerek, protokoller aracılığı ile kurumların elektronik ortamda verilerini paylaşabileceği eklendi.
‘SAĞLIK HİZMETLERİNİN ÜRETİM MALİYETİ KONTROL EDİLEMİYOR’
Kurum’un yapısını tehdit eden unsunla şöyle:
Nüfusun yaşlanma eğiliminde olması
Sıklıkla çıkarılan yapılandırma kanunları sonucu toplumda sürekli prim affı beklentisi olması
Sağlık hizmetlerinde aidiyet duygusunun az olması
Demografik yapı, sosyal ve ekonomik değişimlerin olumsuz etkisi
Bilinçsiz ilaç kullanımının ve ilaç israfının fazla olması
Sosyal güvenlik mevzuatı konusunda kamu kurumlarının yeterli bilgiye sahip olmaması
Kurumun stratejik verilere sahip olması nedeniyle dış tehlikeye açık olması
Sağlık hizmetlerinin üretim maliyetlerinin kontrol edilememesi
Koruyucu ve önleyici sağlık hizmetlerinin yetersiz olması
![]() |
ÖNCEKİ HABER | SONRAKİ HABER | ![]() |
|||||
|
|
![]() Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |
Bu haber henüz yorumlanmamış...