Kolombiya’da 10 yılda 700 avukat öldürüldü
Her yıl farklı bir ülkeye ithaf edilen 24 Ocak Tehlike Altındaki Avukatlar Günü, bu yıl son 10 yılda 700’den fazla avukatın öldürüldüğü 4 bin 400’den fazla avukatın da saldırıya uğradığı Kolombiya’ya ithaf edildi.

Demet ARAN
ANKARA (Anayurt) - Her yıl farklı bir ülkeye ithaf edilen 24 Ocak Tehlike Altındaki Avukatlar Günü, bu yıl son 10 yılda 700’den fazla avukatın öldürüldüğü 4 bin 400’den fazla avukatın da saldırıya uğradığı Kolombiya’ya ithaf edildi. Tehlike Altındaki Avukatlar Günü dolayısıyla basın açıklaması gerçekleştiren Ankara Barosu, Türkiye’deki durumun da Kolombiya’dan farklı olmadığını söyleyerek avukatlara yönelik şiddete dikkat çekti.
Türkiye’de de Kolombiya da olduğu gibi çok sayıda avukatın sadece mesleklerini ifa ettikleri ve müvekkillerini savundukları için öldürüldüğünü, baskılara maruz kaldığını ve haklarında açılan davalar sonucunda mahkum edildiğini söyleyen Ankara Barosu Başkanı Av. Kemal Koranel, haciz mahallinde öldürülen Av. Ersin Arslan’ı, eski nişanlısı tarafından katledilen Av. Dilara Yıldız’ı ve bekçiler tarafından darbedilen Av. Mürsel Ünder’i anımsattı. Koranel Kolombiya’da mesleğini sürdürmekte ısrar eden avukatlar ve insan hakları savunucuları ile dayanışmak, onların sorunlarına dikkat çekmek için tüm dünyada onlarca hukuk kurumunun yan yana gelerek talepler dizisi hazırladıklarını ifade etti.
Hukuk örgütleri, Kolombiya’nın insan hakları avukatlarına yönelik saldırıları derhal ciddiyetle ele alması ve Birleşmiş Milletler (BM) prensipleri uyarınca avukatların mesleklerini özgür ve bağımsız bir şekilde icra etmeleri için gereken güvenceleri sağlaması gerektiğini kaydetti. Hukuk örgütlerinin diğer talepleri ise şöyle:
“Kolombiya devleti, Havana Kuralları arasında yer alan 17. prensip uyarınca, özellikle insan hakları savunucularının daha yüksek risk altında olduğu kırsal bölgelerde, Kolombiyalı avukatların güvenliklerini ve özgürlüklerini garanti altına almak için ek ve etkili güvenlik önlemleri almalıdır.
Kolombiya devleti, cezasızlığa son vermek için insan hakları avukatlarına karşı işlenen suçlara ilişkin tarafsız, bağımsız ve etkili soruşturmalar yürütmeli ve gerekli olduğunda, failler hakkında kovuşturma başlatmalıdır.
Kolombiya devleti, BM Sözleşmesinin 18 ve 23. İlkeleri uyarınca özellikle daha hassas olan insan hakları davalarında görev alan Kolombiyalı avukatların kriminalize edilmesi ile mücadele etmelidir.
Uluslararası toplum, Kolombiya devletinin uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmemesi karşısında sessiz kalmamalıdır.
Dünyanın dört bir yanındaki barolar ve hukuk toplulukları, Kolombiya'daki insan hakları avukatlarının durumuna dikkat kesilmeli ve meslektaşlarını desteklemek için çalışmalar yürütmelidir.
Gazeteciler ve uluslararası medya, Kolombiya'daki insan hakları avukatlarının durumunu araştırmaya ve rapor etmeye, Kolombiya devletine baskı yapmaya ve dünya çapında kamuoyunun dikkatini insan hakları avukatlarının oynadığı hayati role ve karşı karşıya oldukları ağır risklere çekmeye davet edilmektedir.”
![]() |
ÖNCEKİ HABER | SONRAKİ HABER | ![]() |
|||||
|
|
![]() Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |
Bu haber henüz yorumlanmamış...