İran'dan ABD ile doğrudan müzakere mesajı
İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Şemhani, Viyana'da devam eden nükleer görüşmelerde iyi bir anlaşmanın ulaşılabilir hale gelmesi halinde ülkesinin ABD ile doğrudan müzakere masasına oturabileceğini belirtti.

İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Ali Şemhani, Viyana'da devam eden nükleer görüşmelerde iyi bir anlaşmanın ulaşılabilir hale gelmesi halinde ülkesinin ABD ile doğrudan müzakere masasına oturabileceğini belirtti.
Şemhani, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, ABD ile doğrudan müzakere mesajı verdi.
Viyana'da devam eden nükleer görüşmelerde Washington ile Tahran arasında Avrupa Birliği (AB) aracılığındaki dolaylı görüşmelere işaret eden Şemhani, "Viyana'daki Amerikan delegasyonu ile temas, gayriresmi yazılı alışverişler yoluyla oldu ve şimdiye kadar daha fazla temasa gerek yoktu ve gerekmeyecek." değerlendirmesinde bulundu.
Şemhani açıklamasının devamında ise "Bu iletişim yöntemi yalnızca iyi bir anlaşma ulaşılabilir hale geldiğinde diğer iletişim yöntemleriyle değiştirilecektir." ifadeleriyle ABD ile doğrudan görüşmeler için kapıyı açık bıraktı.
İNGİLTERE: İRAN'LA NÜKLEER MÜZAKERELER TEHLİKELİ BİR ÇIKMAZA GİRİYOR
Öte yandan, İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, Avam Kamarası'nda yaptığı açıklamada, müzakerelerde ilerlemenin yeterince hızlı olmadığını belirtti.
İngiltere'nin müttefikleriyle yakın şekilde çalışmaya devam ettiğini kaydeden Truss, "Ancak müzakereler tehlikeli bir çıkmaza giriyor. İran, şimdi bir anlaşma yapma veya bunun çöküşünden sorumlu olma arasında seçim yapmalı." dedi.
İngiliz Dışişleri Bakanı, nükleer anlaşmanın çökmesi durumunda, tüm seçeneklerin masada olacağını kaydetti.
İran lideri Ayetullah Ali Hamaney, 4 yıllık görev süresi boyunca ülkesine yönelik azami baskı politikası izleyen eski ABD Başkanı Donald Trump yönetimiyle doğrudan görüşmeleri yasaklamıştı.
Nükleer anlaşmanın yeniden tam anlamıyla uygulanmasını sağlama ve ABD'nin anlaşmaya dönüşünün ele alındığı nükleer görüşmeler, Rusya, Çin, Almanya, Fransa, İngiltere ve İran'dan üst düzey temsilcilerin katılımıyla Viyana'da yapılıyor. Taraflar, görüşmelerde ilerleme kaydedildiğini ve birkaç ay içinde nihai anlaşmaya varılabileceğini belirtiyor.
Görüşmelere dolaylı katılan ABD, İran ile doğrudan görüşmek istese de Tahran yönetimi, Washington ile doğrudan görüşmeleri reddediyordu.
Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, dün yaptığı bir açıklamada, ABD ile doğrudan görüşme yapmadıklarını ancak nükleer müzakerelerde nihai anlaşma için ABD ile doğrudan görüşmelerin gerektiği bir aşamaya gelinmesi halinde bu durumu değerlendireceklerini söylemişti.
İran, 2015 nükleer anlaşmasını canlandırmak amacıyla Avusturya'nın başkenti Viyana'da Fransa, İngiltere, Almanya, Rusya ve Çin ile müzakere yürütüyor.
ABD ise görüşmelere dolaylı katılım sağlıyor.
![]() |
ÖNCEKİ HABER | SONRAKİ HABER | ![]() |
|||||
|
|
![]() Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |
Bu haber henüz yorumlanmamış...