İlter'den kırsal alanda üretim projeleri
Şiddetsiz Toplum Derneği’nde düzenlenen basın toplantısında dernek üyelerinden Nureddin İlter, kırsal alandaki üretimin artırılması ve işsizliğin azaltılmasına katkı sağlaması amacıyla hazırladığı projelerini tanıttı.

Demet ARAN
ANKARA (Anayurt) – Şiddetsiz Toplum Derneği’nde düzenlenen basın toplantısında dernek üyelerinden Nureddin İlter, kırsal alandaki üretimin artırılması ve işsizliğin azaltılmasına katkı sağlaması amacıyla hazırladığı projelerini tanıttı.
İlter’in anlatımına göre Kırsal Turizm Araştırma ve Geliştirme Projesi kapsamında 30 büyükşehir belediyesi, 51 il belediyesi, 519 ilçe belediyesi, 397 belde belediyesi olmak üzere toplam bin 397 belediye bünyesinde proje faaliyetleri yürütülerek gerçek anlamda kırsal kalkınmanın unsurları oluşturulacak.
Proje kapsamında kırsal turizmin örnek köyleri, ülke ekonomisinin önemli ekonomik unsuru olduğu gibi istihdamın da geliştirildiği tesisler olacak. Kırsal turizmin örnek köyleri iç ve dış turizmde merak ve ilgi uyandıracak konumda, eylem planına göre yapılandırılacak. Kıyı turizmi yanında, Anadolu’nun eşsiz güzellikteki beldelerinde iç ve dış turizmden gelen ziyaretçiler ağırlanacak. Pilot ilde, lider belediye ile Tarım ve Orman Bakanlığı arasında yapılacak uzlaşma neticesinde yurt genelindeki el sanatları eğitim merkezi müdürlüklerinin taşınmazları, personeli, alet, donanım, tezgâh ve makineleri ile bakanlık öz kaynakları kullanılarak üretim ve hizmet sektörleri ile ilgili büyük bir endüstrinin temelleri atılacak.
El Sanatları Köyü Projesi’nde ise ilçe merkezli kırsal alan projenin uygulama alanı olacak. Üretilenlerin tanıtımı ve etkin pazarlama kanalları açılarak yurt içi ve yurt dışı için turizme açık alanlarda El Sanatları Örnek Köyleri kurulacak. Yurt dışındaki temsilciliklerde danışma birimleri kurulacak ve böylece tanıtımla pazarlama kanallarının çoğaltılması sağlanacak.
İlter, El Sanatları Köyü Projesi’ne ilişkin şu bilgilendirmeleri yaptı:
“Proje kapsamında yurt genelinde hedef kitleyi oluşturacak 14-60 yaş grubundaki kadın ağırlıklı vatandaşlarımızın üretici kesimde yer almaları sağlanacak. Sosyal güvenlikten yoksun, hedef kitlede yer alan kadınlarımızın yaşadıkları evlerde üretim yapmaları esas alınacaktır. Görevlendirilecek proje ekiplerince gün esasına göre üretim denetlenerek kaliteli el sanatları ürünleri elde edilecektir. Bu model, üretimde hedef kitlenin yaşadığı mekânda istihdamını esas almaktadır. Proje kapsamında ayrıca atölye işletmeciliği modeli de uygulanacaktır. El dokumaları ile ilgili alt yapısı olan hedef kitleye üretimde öncelik verilecektir. Atölye ve ev işletmeciliği modelinde; halı, kilim, ev dekorasyonu, sumak, zili, cicim, çullar, heybeler, seccadeler, kuşaklar, kolonlar, keseler, çoraplar, keçeler, çadır gibi el dokumalarına yer verilecektir.”
İlter son olarak bu projelerin önemini “Projeler ile yurt genelindeki ilçe merkezli kırsal alanda iş gücü olarak uyuyan dev uyandırılarak kadınlarımızın istihdamı taçlandırılacaktır” dedi.
![]() |
ÖNCEKİ HABER | SONRAKİ HABER | ![]() |
|||||
|
|
![]() Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |
Bu haber henüz yorumlanmamış...