Engelli kadınlara şiddet en yakınlarından geldi
Türkiye Körler Federasyonu Kovid-19 pandemisinde engelli kadınların karşı karşıya kaldıkları hak ihlallerini araştırdığı çalışmanın sonuç raporunu yayımladı. Rapora göre engelli kadınlara uygulanan şiddetin yüzde 80’i aile içinde gerçekleşti.

Demet ARAN
ANKARA (Anayurt) - Türkiye Körler Federasyonu Kovid-19 pandemisinde engelli kadınların karşı karşıya kaldıkları hak ihlallerini araştırdığı çalışmanın sonuç raporunu yayımladı. Etkiniz AB Programı’nın desteğiyle bu yılın ağustos-eylül aylarında 225 engelli kadınla yapılan anket sonuçlarına dayanan rapor engelli kadınların barınma, istihdam, ekonomik durum, sağlık, şiddete maruz kalma, öz bakım ihtiyaçlarını karşılama, salgınla ilgili bilgiye erişim, internet ve sosyal medya araçlarını kullanma gibi konularda karşılaştıkları sorunlara ilişkin çarpıcı veriler sundu. Raporda; engelli kadınların yaşadıkları zorluklar ve sorunların tek başına kişilerin üstesinden gelmesi gereken şeyler olmadığına, bu olumsuzlukların ortadan kaldırılmasında devletin sorumluluklarına vurgu yapıldı.
Engelli kadınların herhangi bir toplumsal kriz, afet veya salgın olmadan da gündelik yaşamda pek çok hak ihlaline maruz bırakıldığına dikkat çeken rapor, tüm dünyayı etkileyen Kovid-19 pandemisiyle daha da ağırlaşan şartların hak kayıplarına sebep olduğunu gösterdi.
Rapora göre, engelli olmayan kadınların işsizlik oranı yüzde 16,3 iken engelli kadınlar arasında işsizlik oranı pandemi döneminde yüzde 32’ye yaklaştı.
Engelli kadınların yüzde 70’inin hane halkı aylık geliri 5 bin TL’nin altındayken, yüzde 24’ünün hane geliri bin TL’ye bile ulaşamadı. Pandemi öncesinde engelli kadınlar arasında ekonomik, fiziki, cinsel, duygusal, sözel şiddet biçimlerinden en az birisine maruz kalanların oranı yüzde 33,4’tü. Rapor, bu oranın pandemi sürecinde yüzde 39,6’ya çıktığını gösterdi.
ŞİDDETİN YÜZDE 80’İ EV İÇİNDE
Rapora göre engelli kadınların yüzde 34’ü eşlerinden, yüzde 16’sı babalarından, yüzde 13’ü annelerinden, yüzde 11’i ise çocuklarından şiddet gördü. Engelli kadınlara yönelik şiddetin yüzde 80’i ev içinde gerçekleşti.
Engelli kadınların yüzde 27,3’ü pandemi döneminde herhangi bir hakkının ihlal edildiğini kabul etti. Bu durumda olanların yüzde 80,8’i hak arama mekanizmalarını kullanamadığını söyledi.
Engelli kadınların yüzde 43,9’u pandemi döneminde psikolojik desteğe ihtiyaç duyduğunu, bunların yüzde 93’ü psikolojik destek alamadığını belirtti.
Kamu kurumları tarafından oluşturulan destek hatlarını (Alo 183 Telefon/Whatsapp hattı, Vefa Destek Hattı, Hayat Eve Sığar uygulaması) kullanan engelli kadınların yüzde 62,7’sine göre bu hatlar erişilebilir değil.
![]() |
ÖNCEKİ HABER | SONRAKİ HABER | ![]() |
|||||
|
|
![]() Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |
Bu haber henüz yorumlanmamış...