Durmuş: Personel alımı yetersiz
Sağlık Sen Genel Başkanı Semih Durmuş, sağlık çalışanlarının istihdam ve özlük haklarına dönük sorunlarına ilişkin Anayurt’un sorularını yanıtladı.

Murat POLAT
ANKARA (Anayurt) – Sağlık çalışanlarının istihdam ve özlük haklarına dönük sorunlarına ilişkin Anayurt’un sorularını yanıtlayan Sağlık Sen Genel Başkanı Semih Durmuş “Sağlık Bakanlığı personel alımında yetersiz kalıyor. Sağlık Bakanlığı tarafından yer yer alımlar yapıl- makta ancak yeterli gelmemektedir” değerlendirmesinde bulundu. Sağlık çalışanlarının özlük hakları için çalış- malarına devam ettiklerini ifade eden Durmuş, sağlık çalışanlarının üç farklı kalemde maaş aldıklarını ve bu ödemelerin hastaneden hastaneye, personelden personele değiştiğini belirtti ve “Sağlık çalışanlarının bilinmezliklerle dolu bu muğlak ödeme sistemine dayanacak takati kalmamıştır” ifadelerini kullandı.
Sağlık çalışanları en çok düşük ücretlerden şikâyet ediyor. Sorun nerede tam olarak sizce?
Mevcut sistemde sağlık çalışanları üç kalemde maaş almaktadırlar. Birincisi sabit maaşları, ikincisi bir Sağlık-Sen kazanımı olan ek ödemenin sabit ödenen kısmı, üçüncüsü ise per- formansa dayalı ek ödeme. Diğer devlet memurlarıyla ve günümüz ekonomik koşullarıyla kıyasladığımızda maaş ve sabit ek ödeme kalemleri de düşüktür ancak esas büyük sorun üçüncü kalem olan performan- sa dayalı ek ödeme sisteminde yaşanmaktadır. Bu sisteme göre hastanenin o ay içerisinde kazandığı gelir birçok elekten süzülerek sağlık çalışanlarına dağıtılır. Ancak Türkiye’deki 800 hastanenin 800’ünde farklı gelirleri vardır ve o 800 hastaneden 800 hem- şireye, hekime, teknisyene aldıkları ücretleri sorarsanız 800 farklı cevap alırsınız. Birkaç ay aradan sonra yeniden aynı kişilere sorsanız yine bambaşka cevaplar alırsınız.
Hastanelerin borçları olduğu için bu cevapların bü- yük oranda sıfıra yakın çok düşük meblağlar olduğu ve her ay azaldığı da görülecektir. Başka hiçbir kamu kurumunda böyle bir durum söz konusu değildir. Nasıl ki hiçbir öğretmen okulunun gelirine göre ödeme almıyorsa, hiçbir kamu kurumunda memurlara kurumlarının geliri baz alınarak ödeme yapılmıyorsa sağlık çalışanlarına da hastanelerinin geliri ve performansı baz alınarak ödeme yapılmamalıdır.
Mevcut döner serma- ye sistemi yıllar içerisinde yapılan ya- malarla yamalı bohçaya dönmüştür. Artık dikiş tutması mümkün değil. Sağlık-Sen olarak bizim bu konuda model önerimiz hazırdır. Son derece basit, uygulanabilir, sürdürülebilir ve hakkaniyetli olarak hazırladığımız bu modeli tüm yetkililerle paylaştık. Ne siyasette, ne bürokraside çalmadık kapı bırakmadık. Döner sermaye ada- letsizliğini anlatmadığımız tek bir yetkili kalmadı. Şu anda çözüm için mazeret kalmamıştır. Tek yapılması gereken bir araya gelerek istişare ile bu meseleyi halletmektir. Sağlık çalışanlarının bilinmezliklerle dolu bu muğlak ödeme sistemine dayanacak takati kalmamıştır.
Bir de henüz atanmamış sağlık çalışanları var. Onlar için neler söylemek istersiniz?
İstihdam yalnızca atanamamış ki- şilerin sorunu değildir. Mevcut atan- mış sağlık çalışanlarını da ilgilendiren çok önemli bir konudur. Zira istih- dam eksikliği mevcut çalışanların mesai sürelerini uzatıyor, iş yükünü artırıyor. Ülkemizde bin kişiye 2,4 hemşire düşerken, OECD ortalaması 8,8’dir. Yani OECD’ye göre bizim hemşirelerimiz 4 kat fazla çalışmakta, 4 kişilik işi yalnızca 1 kişi yapmaktadır. Dolayısıyla sağlık alanında acil istihdamın gerektiği ortadadır. Sağlık Bakanlığı tarafından yer yer alımlar yapılmakta ancak yeterli gelmemek- tedir. Yeni açılan hastaneler, büyütü- len eski hastaneler istihdam ihtiyacını son derece artırmaktadır. İstihdam ya- pılmasının birçok faydası vardır. İşsizlik rakamlarını azaltır, refah düze- yini artırır, iş yükü ve fazla mesaisi azalan sağlık çalışanlarının da motivasyonu düzelir.
Özellikle pandemi sürecinde sağlık çalışanları arasında istifalar arttı. Bunun en büyük nedeni sağlık çalışanlarının istihdam eksikliğine bağlı aşırı iş yükü ve fazla mesai yapmalarıdır. Bu durum çalışanların aile yaşamlarına da yansımakta, birbirini göremeyen eşler ve ebeveynlerini göremeyen çocuklar mutsuzluk sarmalında çırpınıp dur- maktadırlar. Sağlık alanındaki istih- dam meselesine asla mali yük olarak bakılmamalı, vatandaşlarımızın refahı ve daha iyi bir hizmet alabilmesinin yolunun yeterli sağlık çalışanından geçtiği unutulmamalıdır. İnsanlar en çok hasta olduklarında isyan ediyor- lar, en çok sağlık sisteminin güzel işlemesinden motive oluyorlar. Dolayısıyla sağlık alanına yapılan hiçbir yatırım siyasetin elini boş çevirmeyecektir. Siyasi iradenin bunu her zaman göz önünde bulundurması gerekmektedir.
Sözleşmeli sağlık çalışanları da gündemde bir hayli yer tutuyor. Orada sorun nedir?
Sağlık Bakanlığı alım yaparken çeşitli sözleşme modelleri geliştirdi ve bunlara göre alımlar yapıyor. Normal memurlar 657’nin 4a madde- sine bağlı olarak çalışırken bunun yanına, süresiz çakılı sözleşmeli 4b, 3+1 olarak bilinen 45a, vekil ebe hemşire, kamu dışından istihdamı sağlanan aile sağlığı çalışanları gibi birçok farklı sözleşmelilik tipi eklenmiştir. Sağlık-Sen olarak verdiğimiz yoğun mücadele ile 2011 ve 2013 yıl- larında süresiz 4b’li arkadaşlarımızın kadroya geçmesini sağladık. Benzer şekilde başlangıçta 4+2 olarak atanan 45a kadrolu arkadaşlarımızın sözleş- me sürelerinin 2 yıl kısaltılarak 3+1’e düşürülmesi de yine bir Sağlık-Sen kazanımıdır. Mevcut süresiz sözleş- meli, vekil ebe hemşire ve kamu dışı aile sağlığı çalışanlarının kadroya geçmeleri ve 3+1 sözleşmeli arkadaş- larımızın özlük iyileştirmeleri
![]() |
ÖNCEKİ HABER | SONRAKİ HABER | ![]() |
|||||
|
|
![]() Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |