Çin’e ek vergi Türkiye’ye yaradı
Türk Amerikan İş Adamları Derneği Taba-Amcham Başkan Yardımcısı Süleyman Şanlı "ABD’nin Çin’e uyguladığı ilave gümrük vergilerinden birinci sırada Hindistan faydalanırken ikinci sırada da Türkiye faydalanmaya başladı” dedi.

İSTANBUL (Anayurt) - Türkiye ABD menşeli 22 üründe uygulanan gümrük vergisini yarıya indirdi. Türkiye, ABD'nin geçen hafta Türk çeliği ve alüminyum ürünlerine uyguladığı yüzde 50 ve yüzde 20 ek vergiyi yarıya indirmesinin ardından ABD menşeli 22 üründe gümrük vergisini yarıya indirdi. Türk Amerikan İş Adamları Derneği Taba-Amcham Başkan Yardımcısı Süleyman Şanlı, konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Şanlı “Türkiye olarak bu anlamda 22 üründe, özellikle ABD menşeili mallara ilave gümrük vergileri ek maliyetleri yükümlülüklerini yarı yarıya azaltmış oluyoruz. ABD’nin Çin’e uyguladığı ilave gümrük vergilerinden birinci sırada Hindistan faydalanırken ikinci sırada da Türkiye faydalanmaya başladı” dedi.
Şanlı “Çin’e yönelik, GTS (Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi) ve diğer ürünler kapsamında uygulanan ilave gümrük vergilerinde –GTS ürünlerinde yüzde 22 diğer ürünlerde yüzde 15 uygulandı- ABD’nin Çin’e uyguladığı ilave gümrük vergilerinden birinci sırada Hindistan faydalanırken ikinci sırada da Türkiye faydalanmaya başladı. Bu anlamda GTS kapsamında, gelişme yolundaki ülke statüsünden çıkartılarak gelişmiş ülke statüsünde değerlendirildik. Türk Amerikan İş Adamları Derneği, iş dünyası ve ABD ticaretçisi olarak bizler bu gelişmeleri karşılıklı pozitif adımlar olarak değerlendiriyoruz” ifadelerini kullandı.
“Bundan sonraki sürece ve demir-çelik dışında hangi sektörler nasıl etkilenecek diye bakarsak da sektörel bazda incelediğimizde plastik, kâğıt, ağaç ürünleri ve benzeri sektörlerin de zararlarını minimize etmesini bekliyoruz zamanla” şeklinde konuşan Şanlı “ABD’nin Türkiye'den yaptığı çelik ithalatına uyguladığı yüzde 50 oranındaki gümrük vergisini yüzde 25'e indirmesi kararından daha fazla bir geri adım atılmasını beklemeyiz ABD bakış açısıyla yorumlarsak” dedi.
Türk Amerikan İş Adamları Derneği Taba-Amcham Başkan Yardımcısı Süleyman Şanlı konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:
“1974’te yayınlanan GTS’ye biz Türkiye olarak ’75 yılında girmiştik. Tekstil sektörünün önemli bir kısmı GTS kapsamında değildi. Özellikle tekstil ve deri sektörümüzü desteklememiz gerekir. Bunu yanı sıra Türk plastik sektörü, kumaş, iplik ve diğer sektörlere de ülke olarak desteklerimizi artırmamız gerekiyor ABD’ye yönelik ihracatlarda. Ayrıca Türkiye’nin ABD dış ticaretine baktığımızda 460 milyar Dolarlık gıda ve bitkisel ürünler alımı söz konusu. Burada da pazar paylarımızı yükseltmeliyiz”
![]() |
ÖNCEKİ HABER | SONRAKİ HABER | ![]() |
|||||
|
|
![]() Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |
Bu haber henüz yorumlanmamış...