Türkiye’nin bölgesindeki gelişmeler jeopolitik konumu nedeniyle Türkiye’nin önemini bir kez daha ortaya koydu. Türkiye’nin etrafındaki bütün bölgelerde sorun yaşandığına dikkat çeken emekli Korgeneral Erdoğan Karakuş, “Türkiye’nin bugün izlediği politikalar olmasaydı Ermenistan ikinci bir Ukrayna olabilirdi. Türkiye’nin varlığı ve izlediği politikalar bunu engelliyor. Yunanistan başta olmak üzere bazı batılı ülkeler Ermenistan’ın da Ukrayna gibi Rusya için sorunlu bir yer olmasını istiyor. Bu nedenle Türkiye bu ateş çemberi olan bölgede güçlü olmak zorundadır. Bu nedenle sürekli tekrar ediyoruz hava gücü önemlidir, F-16 uçaklarının modernizasyonu konusunda ABD ile ortak bir noktaya gelinmelidir. Bu Türkiye’nin gücü açısından önemlidir. Türkiye’nin gücünü bilen ülkeler Hindistan Kalkınma yolu projesini ortaya attı. Bunun da nedeni Irak’ın Türkiye’den uzanan yol hattıdır. Bu gelişmeler iyi okunup politikalar buna göre belirlenmeli” dedi.
Türkiye’nin etrafından sorunlu bölgeler olduğunu ve Türkiye’nin de bu sorunlu bölgelerin daha da problem olmaması için varlığını hissettirdiğini kaydeden Karakuş, şunları söyledi:
“Türkiye’nin izlediği politikalar olmasaydı bugün Ermenistan ikinci bir Ukrayna olabilirdi. Türkiye’nin varlığı bunu engelliyor. Ancak bilinmesi gereken bir konu var o da Ermenistan’ın Kafkaslarda Rusya ile sorun yaşamasını bölgenin istikrarsız hale gelmesini isteyen ülkeler de var. Bunun da temel nedeni Türkiye’nin varlığı. Yunanistan ve bazı batılı ülkelerin Kafkasya’da bölgesel bir istikrarsızlık istiyor. Bunun da temel nedeni Türkiye. Türkiye’nin istikrarsızlığı başta Yunanistan olmak üzere diğer ülkelerin çıkarlarına geliyor. Bu nedenle son dönemde bölgeye ilişkin tutumlarını Türkiye’nin karşısında belirliyorlar. Türkiye izlediği politikalarla bunu engellemesini bildi. Bundan sonra da benzer tavrını sürdürmelidir.”
Geçtiğimiz günlerde Hindistan’dan başlayacak Orta doğu ve Orta Avrupa’dan geçecek kalkınma yolu projesinde Türkiye’nin devre dışı bırakılma çalışmalarının da olduğunu kaydeden Karakuş, “Bunun da temel nedeni Türkiye’nin varlığı. Türkiye’yi bilerek dışarıda bırakmak istiyorlar. Bu projenin ortaya atılma nedeni Irak’ın başlatacağı ve Türkiye’yi de içine alan batıya uzanan yol projesi. Eğer bu projeye hayata geçerse Irak ve Birleşik Arap Emirlikleri 27 milyar dolarlık bu yolu karşılıyor. Irak’ın Basra körfezinden başlayan yol Umman ve Türkiye üzerinden batıya geçiyor. Bu çok daha fizibilitesi yüksek proje. Böylelikle önemli bir kar da edilmiş olacak. Bu yolun gerçekleşmesini daha mümkün gören ülkeler Hindistan Kalkınma projesini ortaya atarak Türkiye’yi devre dışı bırakmak istedi. Irak’ın yol projesi hayata geçerse Irak vergilerden de kurtulmuş olacak. Bunu da Kuzey Irak’taki Barzani yönetimi istemiyor. Böylelikle bu yolun gerçekleşmemesi için uğraşıyor Barzani yönetimi ve Türkiye’nin karşısında duran ülkeler. Oysaki Hindistan kalkınma yolu projesinin hayata geçme ihtimali çok zayıf ekonomik ve fizibilitesi düşük bir proje, her şeyden önce maliyeti çok yüksek. Buna da dikkat edip uluslararası adımları buna göre belirlemek gerekiyor” diye konuştu.
Türkiye’nin etrafındaki gelişmeleri dikkate alarak güçlü bir hava savunma sistemi geliştirmesi gerektiğine dikkat çeken Karakuş “Türkiye bölgesinde her anlamda gücünü korumalı. Batılı ülkeler ve Türkiye’nin karşısındaki ülkeler Türkiye’nin hiçbir projeden kolay kolay geri adım atmayacağını biliyor. Bu nedenle Türkiye içeride ve dışarıda güçlü olmak zorunda. Yunanistan hava savunma gücünü yükseltti. Bunun karşısında Türkiye’de adımlar atmalı. Bunu dengede tutmalı hatta daha da fazlalaştırmalı. F-16 uçaklarının modernizasyon sorunu çözüldüğü takdirde bu sorun ortadan kalkar. Türk Silahlı Kuvvetleri daha da güçlü hale gelir. Önümüzdeki dönemde İsveç’in NATO üyeliği için TBMM’de toplantı yapılacak. Bu nedenle İsveç’in NATO üyeliği konusunda TBMM’de kapalı bir toplantı yapılarak Milli Savunma Bakanlığı ve askeri yetkililerden F-16 uçakları ve diğer konularda bilgi paylaşımı yapılmalı. Böyle olduğu takdirde ABD’nin İsveç’in NATO’ya üye olması meselesinin neden bu kadar politik düzlemde ele aldığı da anlaşılacaktır. ABD, İsveç’in NATO’ya üyeliği konusunda Türkiye’nin tavrı nedeniyle Türkiye’nin istediğini vermiyor. Diğer konuları da üzerine eklediğini zaman Türkiye açısından hassas bir tablo ortaya çıkıyor. Bu nedenle konunun TBMM’de gizli oturumda ele alınması önem kazanıyor” ifadelerini kullandı.
Yorum yazarak Anayurt Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Anayurt Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Anayurt Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Anayurt Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.
Şimdi oturum açın, her yorumda isim ve e.posta yazma zahmetinden kurtulun. Oturum açmak için bir hesabınız yoksa, oluşturmak için buraya tıklayın.
Yorum yazarak Anayurt Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Anayurt Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Anayurt Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Anayurt Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.