Mulla, doğayı 'Dışarda Bir Yerde'n izlemeye davet ediyor

Goethe-Institut Ankara’nın sanat alanı Galeri Vitrin, Gözde Mulla’nın “Dışarıda Bir Yerde” isimli solo sergisini sanatseverlerle buluşturdu.

Nur Yıldız
Nur Yıldız Tüm Haberleri

Goethe-Institut Ankara’nın sanat alanı Galeri Vitrin, Gözde Mulla’nın “Dışarıda Bir Yerde” isimli solo sergisine ev sahipliği yaptı. İnsanın doğa üzerindeki şiddetini bir metafor olarak ele alan sergi, sanatseverleri ters bir iç-dış ilişkisiyle buluşturdu.

Tek bir parçadan oluşan 4.05x5.67 metre büyüklüğündeki eserde iç; vitrine sıkışan, dışarıya ait bir doğa görüntüsünden oluşuyor. Dış ise doğayla bir değil karşıt olan, vitrinin dışından doğayı izlemek zorunda kalan insanı temsil ediyor. Eser, dağ ve gökyüzü imgesine eşlik eden hareketli bir ışıkla aydınlanıyor ve sanatseverler, insanın dışarıda kaldığı, içerideki doğanın sesinin bile duyulmadığı bir yüzleşme alanına davet ediyor. Sergide, doğa üzerinde kurduğumuz tahakküm ve ona uyguladığımız şiddet, sessiz bir karşılaşma alanı olarak kurgulanıyor. Mulla, kişisel sanat pratiğinin yörüngesinde, Galeri Vitrin’in mekânsal deneyimine özel olarak gerçekleştirdiği “Dışarıda Bir Yerde” isimli sergide, izleyiciyi görünen sessizliğin ardındaki sesleri duymaya, doğaya ait olan canlı ve cansız formları düşünmeye davet etti.

Sergi açılışında konuşan Goethe-Institut Ankara’nın Müdürü Friedrich Dahlhaus, “Bu akşam bizimle olduğunuz için çok mutluyuz. Bir çoğunuz belki de Galeri Vitrin’e daha önce gelmiştir, mekan olarak alışılagelmiş bir mekan değil. Zorlu bir mekan olduğunu söylemek mümkün. Gözde Mulla’ya bu mekana girip bir şeyler yarattığı için çok teşekkür ediyoruz. Gözde Mulla’nın sergisini heyecanla bekliyorum çünkü Gözde aynı zamanda bir sanat yazarı. Bir sergi için çok farklı bir yerden bakabilecek birisi olarak yeni bir şey getireceğine inanıyorum” ifadelerini kullandı.

Sergi hakkındaki duygularını paylaşan Mulla, “İzleyicinin işle buluşma hali benim için her zaman çok heyecan verici, yazar olarak da okuyucuyla buluşma hali aynı heyecanı veriyor, bu ikisini hiçbir zaman birbirinden ayırmıyorum. Ben de şu an izleyici konumundayım, sanatçı kimliğinden çıkıp izleyici kimliğine giriyorum ve bu deneyim çok keyifli” dedi. İzleyicilerin genel tepkisinin vitrindeki eserin ışıklandırılmaması olduğuna değinen Mulla, “Bu zamanıyla ve mekanıyla birlikte yaşayan bir iş. Mesele zaten o, çünkü artık doğanın kendisini görmüyor, sesini duymuyoruz. Tamamıyla insan merkezci bir dönem yaşıyor, kendimizi merkeze alıyoruz. Dolayısıyla doğanın bir parçası olduğumuzu unutup onun üzerinde tahakküm kuruyoruz. O hep bir eşlikçi fakat çok öncelemediğimiz, dikkat etmediğimiz, özen göstermediğimiz bir yerde kalıyor. ‘Dışarıda Bir Yerde’ tam da bu durumun eleştirisi. İzleyicinin isteği belki onu birebir görmekti ama ona temas edemediler, şimşek çektı sesini duyamadılar. Dolayısıyla izleyici tam da onu koymak istediğim konumda kaldı” ifadelerini kullandı.

Galeri Vitrin’in vermek istediği iç ve dış ilişkisine mekânsal anlamda uygunluğunun altını çizen Mulla, “Normalde ev ve doğa çalışıyorum. Son projemde evin dışına çıkıp doğaya temas ediyorum. Mekanı iç-dış, özel- kamusal, insan-nesne gibi farklı ilişkilenme biçimleri üzerinden düşündüğüm için Galeri Vitrin, alternatif bir alan olarak beni kendisine yaklaştırdı. Vitrin, asla içine girmediğimiz ama hep içini gördüğümüz bir yer. Bu anlamda çok etkili. Yaklaşık iki yıldır, Galeri Vitrin’i hem kentteki konumu hem de kendi içindeki formunu göz önüne alarak inceliyordum. Dolayısıyla burası iç-dış ilişkisini çok yönlü bir okuma etrafında kurabildiğim bir yer oldu” diye konuştu.

MULLA, “SESİMİ DUYAN VAR MI?” PROJESİNİ MÜJDELEDİ

Güncel çalışmalarından bahseden Mulla, “Benzer şekilde doğa ve insan ilişkisi üzerinden ilerleyecek çalışmalarım olacak ama bunu bu kez ses ve sessizlik üzerinden ele alacağım. Hali hazırda “Sesimi Duyan Var mı?” başlıklı projem ile bir Avrupa Birliği Projesi olan CulturCıvıc’den fon aldım. Proje, önümüzdeki bir yıl içinde Hatay ve Ankara arasında devam ediyor olacak. Bu da yine insan ve doğa arasındaki ilişkinin karşıtlığı, ayrılığı, birleştiği ve teğet geçtiği yerleri sorgulayacak. Projenin çıktıları önümüzdeki sezonda izleyiciyle buluşacak” ifadelerini kullandı.

“Dışarıda Bir Yerde”, 12 Kasım’a kadar sanatseverlerin ziyaretine açık olacak.

GÖZDE MULLA KİMDİR?

Sanat alanında araştıran, yazan ve üreten Gözde Mulla (1986, Akşehir), Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nde lisans, yüksek lisans ve sanatta yeterlik programlarında eğitimini tamamladı. Yaşamındaki yer değişikliklerinin etkisiyle birlikte “ev” kavramı etrafında dolaştığı Sanatta Yeterlik tezini 2019 yılının Haziran ayında Ankara’daki evinde düzenlediği sergi ile noktaladı. Kültür-sanat alanı ile ilgili yazdığı değerlendirme, eleştiri, inceleme yazıları ve akademik makaleleri çeşitli basılı ve dijital dergilerde yer aldı.

Mulla, sanat pratiğini mekân, boşluk, eşik ve ses kavramları üzerinden şekillendirmektedir. Geleneksel malzemelerin yanı sıra yeni medya ile de çalışan sanatçı, kâğıt ve kalemi üretimlerinin temelinde yer alan boşluk kavramıyla ilişkilendirirken bunu hem yaşamın hem de mekânın sıfır noktası olarak temellendirmektedir. Çalışmalarına bağımsız olarak Ankara’da devam etmektedir.

17 Eyl 2023 - 10:53 - Kültür-Sanat

Muhabir  Nur Yıldız



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Anayurt Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Anayurt Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Anayurt Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Anayurt Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.