Çiçekçilik ve aktarlık artık belgeli meslek

ATO ve Mesleki Yeterlilik Kurumu iş birliği ile, “aktarlık” ve “çiçekçilik”in belgeli meslek olarak kabul edilmesi sürecinin bilgilendirme toplantısı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan’ın da katılımıyla gerçekleşti.

Nur Yıldız
Nur Yıldız Tüm Haberleri

Ankara Ticaret Odası'nın (ATO) Mesleki Yeterlilik Kurumu ile yaptığı iş birliği neticesinde, “aktarlık” ve “çiçekçilik” belgeli meslek olarak kabul edildi.

ATO’nun 23 No’lu Aktarlar ve Çiçekçiler Meslek Komitesi ile 53 No’lu Peyzaj, Çevre Düzenleme ve Yapısalları Faaliyetleri Meslek Komitesi üyelerinin çalışmaları ile şekillenen süreç, bilgilendirme toplantısı ile aktarıldı.

Toplantı, Ankara Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran’ın ev sahipliğinde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan’ın da katılımıyla gerçekleşti.

Organizasyon kapsamında aktarlık ve çiçekçilik sektörünü temsil eden ATO üyelerinin açmış olduğu tanıtım stantları da katılımcıların ziyaretine açıldı.

ATO Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Yılmaz sektör temsilcileri adına yaptığı konuşmada, Türkiye’nin endemik bitkiler konusundaki zenginliğiyle bu pazarın kırkta birine sahip olmaması gerektiğine dikkat çekerek “Bugün irade koyduğumuz husus, bu sektörün meslek olarak tanımlanması ara kademe istihdamın, yatırımcıların bu meslekle buluşmasının ve cari açık kapatacak bir hamlenin başlamasını sağlayacaktır. Çünkü herhangi bir ürünü sanayide ürettiğinizde yüzde seksene yakın ithal ikame kullanırsınız ama çiçekte, peyzajda ithal ikame ürün yoktur. Tamamı topraktandır ve alın teriyle buluşurlar. Çiçekçilik meslek olarak tanımlanmadığından insanlar bir gelecek görmeyip çocuklarını sektöre dahil edemiyordu. Ama bu meslek sadece buketi sarmakla ilgili değil, bir tasarım var, sanat var. Bu sanat bir kalp ameliyatı yapmak kadar değerlidir. Mesleğin mensuplarının sanatçı muamelesi görmesi gerekir” diye konuştu.

'BELGE HEM ÜLKEDE HEM AVRUPA BİRLİĞİNDE GEÇERLİ OLACAK'

ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran insanlık tarihi kadar eski bu iki belgeli hale gelmesinin, komitelerin, sektörleriyle birlikte yürüttüğü çalışmalar sayesinde olduğunu söyleyerek, “Yönetim Kurulu olarak biz de komitelerimizin çalışmalarını destekleyip, onlara rehberlik edip, ilgili kurum ve kuruluşlarla temaslarda bulunarak üzerimize düşen görevleri yerine getirdik. Bu çalışmalar neticesinde 11 Ağustos 2021 tarihinde “Aktar Seviye 5 Ulusal Meslek Standardı”, 9 Temmuz 2023 tarihinde de “Çiçekçi Seviye 4 Ulusal Meslek Standardı” Resmî Gazete’de yayımlandı. ATO İDEA şirketimizin koordinatörlüğünü yaptığı çalışmalarla, bu meslekler yalnızca sözlü kültürle değil yazılı belgelerle de geleceğe aktarılabilir hale geldi. İşte geleceğe iz bırakmak budur” diye konuştu.

Her iki sektörün de yazılı bir şekilde korunacağını ve gelecek nesillere doğru bir şekilde aktarılacağını belirten Baran,  “Kültürümüzün, tarihimizin ve doğamızın birer parçası olan bu meslekleri icra edenler, kendilerine meslek öğreten büyüklerinden aldığı bilgilerle, tabiatın yani toprağın cömertçe sunduğu bitkileri işleyerek ürün haline getirip insanların sağlığına, mutluluğuna ve güzelliğine fayda oluşturuyorlar. Bunu yaparken ekonomiye ve istihdama da katkı sağlıyorlar. Her iki sektörün sadece sözlü kültürle aktarılan meslekler olması, gelişim ve rekabet gücü açısından taşınan potansiyelin sergilenememesine neden oluyordu. Meslekler belgelenince sektörlerin de önü açıld.”

Baran, bilgi çağında yaşadığımızı, dijital dünyanın hemen her şeyi bu dönemde kapsadığını ve sözlü kültürle sektörel rekabette başarıyı beklemenin gerçekçi olmayacağını ifade ederek,  “Aktarlık ve çiçekçilik mesleğini icra edecekler için “ulusal yeterlilik” çalışmaları da yürütüyoruz. Bu çalışmalarla mesleği seçecekler için pusula ortaya çıkartılıyor. Hem ülkemizde hem de Avrupa Birliği’nde (AB) geçerli olan ulusal yeterlilik belgeleri, mesleği icra edenlerin ölçülüp değerlendirilmesini sağlarken, nitelikli işgücünün yetişmesini ve dolayısıyla sektörün istihdam kalitesini artıracaktır” dedi.

‘2022 YILINDA 145 MİLYON DOLARLIK ÇİÇEK İHRAÇ ETTİK’

3 bin 500’den fazla endemik bitki türü bulunan Türkiye’nin biyoçeşitlilik açısından çok zengin  olduğunu vurgulayan Baran, Hollanda örneğini vererek, “2022 yılında toplam 145 milyon dolarlık çiçek ihraç ettik. Bunun çok daha üzerine çıkacak kapasitemiz var. Hollanda örneği önümüzde duruyor. Konya’dan biraz büyük olan Hollanda’nın tarım ihracatı 120 milyar dolar civarında. Bunun içinde süs bitkileri ve çiçek soğanı ihracatı 15 milyar dolara yaklaşmış durumda. Aynı tablo aktarlık sektörünün kapsadığı tıbbi ve aromatik bitki ihracatı için de geçerli. 12 bin farklı bitki türüne ev sahipliği yapan Türkiye, bu zenginlik içinde ancak 400 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirebiliyor. Her iki sektörde de varlık içinde darlık yaşıyoruz. Ve bunun sorumlusu biziz” ifadelerini kullandı.

Toplantıda konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, nitelikli iş gücü oluşturulmasında en yaygın yöntemlerden birisinin mesleki yeterlilik sistemi olduğunu belirterek “Bu noktada bakanlığımızın yetkili kuruluşu olan Mesleki Yeterlilik Kurumu, mesleklerin tanımlanıp standartların belirlenmesi konusunda oldukça önemli ve öncü çalışmalar yapmaktadır. Bugüne kadar 901 ulusal meslek standardını ve 650 ulusal yeterliliği hazırlamış; 2 buçuk milyona yakın vatandaşımıza mesleki yeterlilik belgesi kazandırmıştır. Bu kapsamda Ankara’da 183 bin 259 vatandaşımız mesleki yeterlilik belgesi almıştır. Bu anlayışla meslek standartlarımızı ilgili mesleklerde yetkin, sektörü temsil yeteneğine halis, şu an aramızda temsilcilerinin de bulunduğu kurum ve kuruluşlarla yaptığımız protokoller çerçevesinde gerçekleştiriyoruz” dedi.

BAKAN IŞIKHAN: HER ZAMAN YANINIZDAYIZ

Aktarlar ve çiçekçiler günlük yaşamın vazgeçilmez bir parçası olduğunu ifade eden Bakan Işıkhan, “Ülkemizin kültürel ve ticari yapısının ayrılmaz bir parçası olan aktarlık ve çiçekçilik meslekleri arasında imzaladığımız protokol de meslek standartlarımızın kapasitesini genişleten, geçmişten günümüze aktarılan geleneksel meslekleri ön plana çıkaran önemli bir adım oldu. Aktarlar sağlık ve doğal ürünler konusundaki uzmanlıklarıyla insanların sağlıklı bir yaşam sürmelerine katkı sağlar; çiçekçiler ise özel anları mutlu kılıp dünyamızı güzelleştirirler. Yaptığımız bu çalışmalar aktarlar ve çiçekçilerin çalışma koşullarını iyileştirmeyi, mesleklerini daha sürdürülebilir hale getirmeyi, sektördeki rekabeti artırmayı ve daha kaliteli hizmet sunumunu amaçlamaktadır. Bu tür iş birliklerinin Türkiye’nin ekonomik büyümesine ve istihdamına katkı sağlamak için büyük önem taşıdığını da vurgulamak isterim. Bu amaca ulaşmak için ihtiyaç duyulan iş gücünün niteliğinin belirlenip yetiştirilmesi; işçiye uygun iş, işe uygun işçi dengesinin sağlanması bakanlığımızın sorumlulukları arasındadır. Bakanlığımız emeği ve sermayesiyle Türkiye ekonomisinin güçlenmesine katkı verenlerin herkesin yanında olacaktır. Her zaman yanınızdayız” diye konuştu.

Konuşması ardından Bakan Işıkhan’a plaket ve çiçek takdimi yapıldı.

11 Eyl 2023 - 14:26 - Gündem

Muhabir  Nur Yıldız



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Anayurt Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Anayurt Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Anayurt Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Anayurt Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.