Konutta en büyük sorun maliyetler

ATEM Başkanı Hakan Akçam, “Türkiye’de konut sektöründeki durum dünyaya oranla daha sorunlu bir hale geldi. İnşaat sektöründe artan maliyetler satışları çok ciddi şekilde etkiledi. Çözüm ise öncelikli olarak maliyetlerin düşürülmesi” dedi.

Halil Yatar
Halil Yatar Tüm Haberleri

Dünyada konut piyasasında sorunlar derinleşiyor. Düşük konut stoku, artan konut kredisi faiz oranları ve yüksek konut fiyatları konut piyasası üzerinde baskı oluşturuyor. Ülkemizde de konut sektöründe sorunların derinleştiğini söyleyen Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, “Türkiye’de konut sektöründeki durum dünyaya oranla daha sorunlu bir hale geldi. İnşaat sektöründe artan maliyetler satışları çok ciddi şekilde etkiledi. Çözüm ise öncelikli olarak maliyetlerin düşürülmesi” diye konuştu.

Emlak sektöründe baştan sona sorunlar yaşandığını söyleyen Akçam, “Sektördeki sorunlar saymakla bitmiyor. Fakat öncelikli olarak maliyetlerin çok yüksek oluşu en büyük sorun. Ayrıca konut kredilerinin faizleri çok yüksek. Yine de konut almak isteyenler ise krediye ulaşmakta güçlük çekiyor. Bunun dışında stok sorunumuz da çok fazla. Yeterli konut stokumuz ne yazık ki yok. Bunun da sebebi başta da belirttiğim gibi inşaat maliyetlerinin çok yüksek oluşu. Yani başta ABD’de olmak üzere tüm dünyada yaşanan emlak sorunu bizde çok daha ağır bir şekilde yaşanıyor diyebiliriz” ifadelerini kullandı.

Sorunların çözümü için yetkililerle de görüş alışverişi içerisinde olduklarını belirten Akçam, “Geçtiğimiz günlerde Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan beyi ziyaret ettim. Konut sektörü ile ilgili sorunları ve çözüm önerilerimizi sundum. Umarım gerekli adımlar bir an evvel atılır ve hem sektör olarak hem de vatandaşların barınma sorunu çözülür” diye konuştu.

Sektörün sorunlarının çözümü noktasındaki önerilerini de sıralayan Akçam, “Öncelikli olarak sorunun kaynağına yani maliyet tarafına odaklanılmalı. Maliyetler düşürülürse sorunun büyük kısmı çözülür. Arsa üretim tarafında ise TOKİ biraz destek olursa ve fiyatlar üzerinde devletin denetimi sıkı olursa bu sorunun büyük kısmı çözülür. Satışlar ciddi manada durgun. Fiyatlarda düşme yok fakat satış sayısında düşme söz konusu. Fiyatların düşmesi konusunda ise Türkiye’de fiyatı artan bir şeyin düşmesi diye bir şey ne yazık ki söz konusu değil. Fakat stabil gidebilir. Dediğim gibi sorunların tespitleri ile ilgili yetkili makamlar ile de görüş alışverişi içerisindeyiz. Umarım önerilerimiz uygulanır” ifadelerini kullandı.

Sektördeki bir diğer sorunun ise ilan sitelerinin olduğunu belirten Akçam, geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete'de yayımlanan ilan siteleri ile ilgili yönetmelik değişikliğini olumlu ve önemli bir adım olarak gördüklerini belirterek, “Fiyatları yukarı yönlü tetiklediği için başıboşluktan şikâyetçiydik. Zamanlaması çok iyi oldu. Ticaret Bakan Yardımcımız sayın Mahmut Gürcan ile görüştük. Kendisinin de tensipleriyle Bakanlık temsilcileriyle oturup daha detaylı çalışmalar yapacağız. Kendisine özellikle verilen ilandaki rakamın çok kısa sürede değiştirilmemesi, eğer fiyatta bir değişiklik yapılacaksa bir aydan önce yapılamaması gerektiğini ifade ettik. Veri paylaşımıyla ilgili düzenlemeyi de çok olumlu değerlendiriyoruz. Dijital yönetim tarafında ise ilanların bir havuzda toplanmasını, akredite bir şirket tarafından süzgeçten geçirilerek temiz hale getirilen ilanın yayına alınmasını öneriyoruz" dedi.

07 Eyl 2023 - 16:10 - Ekonomi

Muhabir  Halil Yatar



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Anayurt Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Anayurt Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Anayurt Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Anayurt Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.