'Erken yaşta evlilikler eğitimle önlenebilir'
Şanlıurfa’da Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünün 4 aşiretle çocuk yaşta evliliklerle imzaladığı protokolün tartışmaları sürerken bu konuda Milli Eğitim Bakanlığının müfredatta etkili adımlar atmadığı ortaya çıktı.

ANKARA (Anayurt) - Şanlıurfa’da Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünün 4 aşiretle çocuk yaşta evliliklerle imzaladığı protokolün tartışmaları sürerken bu konuda Milli Eğitim Bakanlığının müfredatta etkili adımlar atmadığı ortaya çıktı. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in çocuk yaşta evlilik ve akraba evliliğine ilişkin soru önergesine verilen yanıtta çocuk yaşta evliliği önlemek adına atılan herhangi bir adımdan bahsedilmedi.
Gürer, Milli Eğitim Bakanlığına akraba evliliği ve çocuk yaşta evliliğin önlenmesi için okullarda öğrenci ile velilere eğitici ve öğretici biçimde eğitim verilmesine yönelik müfredat çalışmalarını ve bu konuda uzaktan eğitim ve televizyon yayınlarında eğitim verilmesine yönelik çalışmaları sordu.
Milli Eğitim Bakanlığından gelen yanıtta ise sadece akraba evliliğinin genetik sonuçlarına dair müfredattaki konular ve Eğitim Bilişim Ağı’ndaki (EBA) ders konuları yer aldı. Bakanlığın yanıtı şöyle:
“Uygulanmakta olan öğretim programları içerisinden konu ile ilgili olarak 8’nci Sınıf Fen Bilimleri Dersi Öğretim Programı’nda ‘F.8.2.2.3. Akraba evliliklerinin genetik sonuçlarını tartışır’ kazanımı, 10. Sınıf Biyoloji Dersi Öğretim Programı’nda ise ’10.2.1.1. Kalıtımın genel esaslarını açıklar. d. Kalıtsal hastalıkların ortaya çıkma olasılığının akraba evlilikleri sonucunda arttığı vurgusu yapılır” kazanım ve açıklaması yer almaktadır.
Eğitim bilişim Ağı’nda sınıf düzeylerine uygun olarak ilgili derslerde ‘evlilik, akbaba evliliği ve sakıncaları, akraba evliliğine bağlı genetik hastalıklar’ konularının işlendiği içeriklere yer verilmektedir.”
Gürer ise akraba evliliklerinin ülkemizde ne yazık ki önlenemediğine vurgu yaptı. Gürer, “Ülke olarak engelleyemediğimiz bir diğer sorun ise çocuk yaşta evliliklerdir. Eğitim, bu gibi evlilik tercihlerinin yaşanmaması için önemli bir güçtür” dedi.
“SORUN KATLAYABİLİR”
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Köy okullarının öğrenci azlığı nedeniyle kapanması sonucu taşımalı eğitime geçilmesinin özellikle kız çocuklarının okullu olmasının önünde önemli bir engel olduğuna vurgu yaptı. Gürer, “Aileler kızlarını diğer köy ya da kente göndermekte istekli değiller. Sonuçta aile çocuğunun okuması için köyünü terk edip kente göç etmekte, ya da çocuğunu okula göndermemektedir. Bu durumda okuldan uzaklaşan kız çocuklarının erken yaşta evlenmesinin de kısmi olarak yolu açılmaktadır. Kentte ise farklı sorunlar çocuk evliliklerine neden olmaktadır. Burada da eğitimin önemi büyüktür. Kentte özellikle ailenin ekonomik durum ve eğitimi çocuk evliliğine neden olsa da toplumsal baskıda kısmen çocuk evliliğini önleyen bir etkendir. Çocuk evlilikleri önlemenin yolu yasalarla yeni düzenlemelere gidilmesi yanında, aile eğitimi ve erken evliliğe yol açan koşulların daraltılması ile olasıdır” dedi.
![]() |
ÖNCEKİ HABER | SONRAKİ HABER | ![]() |
|||||
|
|
![]() Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |
Bu haber henüz yorumlanmamış...