Toplumsal muhalefetten Saraçoğlu için yeni plan talebi
Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği Ankara İl Koordinasyon Kurulu ve demokratik kitle örgütleri rant projesi haline getirilmeye çalışılan Saraçoğlu Mahallesi ile ilgili "Saraçoğlu Mahallesi Hepimizin" başlıklı bir basın açıklaması yayımladı.

Demet ARAN
ANKARA (Anayurt) - TMMOB Ankara İl Koordinasyon Kurulu ve demokratik kitle örgütleri rant projesi haline getirilmeye çalışılan Saraçoğlu Mahallesi ile ilgili "Saraçoğlu Mahallesi Hepimizin" başlıklı bir basın açıklaması yayımladı. Açıklamada, "Mahalle halkçı, kamucu ve eşitlikçi sosyal devlet yapısının ürettiği ilk toplu konut yerleşkesi olarak Cumhuriyetin ve Başkentin bir simgesidir. Bakanlığın "metruk halden kurtarıyoruz" söylemiyle pazarladığı Saraçoğlu Mahallesi, rant yaratmak için Bakanlık tarafından bilinçli olarak köhneleştirilmiştir. Saraçoğlu Mahallesi`nin kültürel miras değeri ve kamusal niteliği, özelleştirilip ranta açılarak yok edilemez" denildi.
DEĞERLER YOK EDİLECEK
Ankara muhalefetinin ortak açıklamasında Saraçoğlu Mahallesi’nin içinde bulunduğu süreç şöyle anlatıldı:
“1929 tarihli Jansen Planında ‘Memurin Evleri’ olarak tanımlanan, Yenişehir`deki çalışma ve yaşam alanlarının bir arada kurgulandığı Saraçoğlu Mahallesi, Ankara planlama tarihinin ve Başkentin yönetim merkezinin biricik örneğidir. Yenişehir`in bir parçası olarak Alman Mimar Paul Bonatz tarafından tasarlanan Saraçoğlu Mahallesi, geleneksel konutun modern bir yorumu olarak Alman bahçe şehircilik akımı doğrultusunda gelişen bir anlayışla, 1944-1946 yıllarında projelendirilmiştir. Çeşitli kademelerden memurların yaşadığı mahalle 1979 yılında kentsel sit alanı ilan edilmiş, konutlar ve ağaçlar da kültür ve tabiat varlığı olarak tescillenerek koruma altına alınmıştır. Bahçe içerisindeki az katlı konut blokları, Namık Kemal İlköğretim Okulu, Adnan Ötüken İl Halk Kütüphanesi ve çocuk parkı ile mahalle 70 yıl boyunca yaşayanlarına ev sahipliği yapmıştır. Saraçoğlu Mahallesi, 2013 yılında riskli alan ilan edilmesinin ve 2015 yılında zorla boşaltılarak tamamen insansızlaştırılmasının ardından; mahalle bakımsız bırakılıp kapılarının kırılmasına, iç mekân malzemelerinin çalınmasına göz yumularak ‘metruklaştırma’ sürecine terk edilmiştir. Mahallenin korunarak yaşatılmasına ilişkin meslek odaları tarafından başlatılan hukuksal süreçler devam ederken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, ‘canlandırma’ adı altında Saraçoğlu Mahallesi`nin değerlerini yok edecek bir rant projesi süreci başlatılmıştır.”
HUKUKA UYGUN DEĞİL
Açıklamada Saraçoğlu Mahallesi için yürütülen projenin katılımcı ve şeffaf olmadığı, bütüncül olmadığı, ulaşım sorunu yaratacağı, ekonomik rasyonalitesinin olmadığı, doğaya saygılı olmadığı, kamucu olmadığı ve hukuka uygun olmadığı ifade edildi.
KORUMA AMAÇLI YENİ BİR İMAR PLANI
Saraçoğlu Mahallesi’nin metruk olmadığı, Cumhuriyet değeri olduğu belirtilen açıklamada bölgedeki projeden derhal vazgeçilmesi, alanın ve yapıların özgün değerlerinin korunacağı kapsamlı bir koruma amaçlı imar planının hazırlanması, rant hedeflerinden vazgeçilerek alanın ve yapıların tüm özgün değerlerini korumayı hedefleyen bir restorasyon projesi hazırlanarak kamusal kullanımın devamını Ankara için ve Ankaralılar adına talep edildi. Açıklamada son olarak bu konuda yerel yönetimler yetki ve sorumluluklarını yerine getirmeye davet edildi.
![]() |
ÖNCEKİ HABER | SONRAKİ HABER | ![]() |
|||||
|
|
![]() Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |
Bu haber henüz yorumlanmamış...