Mutfakta Umut Var mezunlarını verdi
Mutfakta Umut Var (MUV) projesi kapsamında bu sene meslek edindirme kursunu tamamlayan 348 geçici koruma altındaki Suriyeli ve Türk vatandaşı mezun oldu.
Demet ARAN
ANKARA (Anayurt) - Mutfakta Umut Var (MUV) projesi kapsamında bu sene meslek edindirme kursunu tamamlayan 348 geçici koruma altındaki Suriyeli ve Türk vatandaşı mezun oldu. Katılımcıların yarısından fazlasını kadınların oluşturduğu meslek edindirme kursundan mezun olanlar, Aşçı Çıraklığı Sertifikalarını alarak uygulamalı eğitim programına başlamaya hak kazandı. Sertifika töreni Ankara Atatürk Meslekî ve Teknik Eğitim Anadolu Lisesi’nde düzenlendi. Etkinliğe, Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı Temsilcisi ve Ülke Direktörü Nils Grede, Kore Büyükelçiliği Başkatibi House Mark, Norveç Büyükelçiliği Başkatibi Elnor Gasanov, AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, İŞKUR Genel Müdürü Bekir Aktürk, Millî Eğitim Bakanlığı Mesleki Teknik Eğitim Genel Müdürü Prof. Dr. Kemal Varın Numanoğlu ve Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Yusuf Büyük katıldı.
Mutfakta Umut Var projesinde ocak ayından bu yana 22 binden fazla başvuru aldıklarını belirten Grede, “Bu durum, projenin ne denli ihtiyaca yönelik bir içeriğe sahip olduğunu gösterdi. Bu yoğun ilginin neticesinde Hatay ve Mersin’i de dahil ederek projenin kapsamını dokuz ile çıkarttık ve ileride projenin kapsamını daha da genişletmeyi amaçlıyoruz. Kovid-19 pandemisi başlar başlamaz hızlı bir planlamayla altyapımızı düzenleyerek eğitimlerimizi online platforma taşıdık ve eğitimlerin aksamadan ilerlemesini sağladık. Koronavirüs sürecinin olumsuz etkilerine rağmen bakanlıklarımızın yoğun desteğiyle projemizi planlarımız doğrultusunda sürdürmeyi başardık” dedi.
Ankara’da düzenlenen sertifika töreninde konuşan Bölünmez Çankırı, Mutfakta Umut Var projesinde, mesleki ve teknik eğitimler ile uygulamalı eğitim programlarının bir arada olmasının bu alanda ilk ve önemli bir model ortaya koyduğunu söyledi. Bölünmez Çankırı sözlerine şöyle devam etti:
“Adana, Ankara, İstanbul, İzmir, Kilis, Mardin ve Şanlıurfa olmak üzere yedi ilde başlayan, Hatay ve Mersin’in de eklenmesiyle dokuz ilde devam eden Mutfakta Umut Var projemizde; gastronomi faaliyetini sosyal faydaya dönüştürme misyonuyla, turizm alanında ara eleman katkısı sağlamak ve kalifiye eleman açığını kapatmak amacı güderek Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanmış “Aşçı Çıraklığı” sertifikası vermek üzere iki ayaklı bir uygulama modeli benimsemiş bulunuyoruz. Üç aylık mesleki eğitim ve bu eğitimi tamamlayan tüm katılımcılar için İŞKUR’un koordinasyonluğunda partner otel, restoran veya kafelerde gerçekleştirilen işbaşı eğitimlerle tecrübe sahibi oluyorlar. Bu alandaki çalışmamızla bir ilki başararak yeni bir model ortaya koymuş olduk. Bu süre zarfında tüm dünyanın mücadele ettiği Kovid-19 salgını nedeniyle yaşayabileceğimiz tüm problemleri ele alıp iş birliği yaptığımız kurum ve kuruluşların öngörü ve desteğiyle çözümlerimizi ürettik. Aldığımız önlem ve tedbirler kapsamında eğitimlerimizi aksama yaşamaksızın devam ettirdik. Dezavantajlı insanlarımızın hayatlarını gastronomi perspektifinden ele alarak gıdanın dönüştürücü gücü ile sürdürülebilir ekonomiler oluşturmak hedefiyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz.’’
Aktürk ise konuşmasında şunları ifade etti:
“İŞKUR olarak 2019 yılından itibaren, aşçılık alanındaki mesleki eğitimler sonrasında yararlanıcıların işletmelerde çalışarak deneyim sahibi olmaları amacıyla Uygulamalı Eğitim Programlarını hayata geçirdik. Projenin ikinci fazında ise; Adana, Ankara, Hatay, İstanbul, İzmir, Kilis, Mardin, Mersin ve Şanlıurfa illerimizde 3’er aylık programlarla 3 grup halinde toplam 600 kişinin programlardan faydalanmasını hedeflemekteyiz.”
Numanoğlu, “Toplumların geleceğinin eğitimle şekilleneceği göz önünde bulundurulduğunda Millî Eğitim Bakanlığı olarak bizler her geçen gün çok daha büyük atılımlar ve hamlelerde bulunmaktayız. Daha fazlasını yapmaya her zaman hazırız” dedi.
EĞİTİM DEVAM EDERKEN MADDİ DESTEK DE SAĞLANIYOR
Mutfakta Umut Var projesi gastronomiyi profesyonel bir meslek olarak edinmek isteyenler için yüksek nitelikte eğitim, ekonomik destek ve yol gösterici kariyer planlaması konusunda geniş bir içeriğe sahip. Projenin, meslekî ve uygulamalı eğitim programlarıyla gelir sağlama ve iş fırsatları yaratma açısından da oldukça önemli olan konuk ağırlama sektöründe ihtiyaç duyulan nitelikli insan kaynağının yetiştirilmesinde de önemli bir rolü var.
İhtiyaç sahibi bireylerin sürdürülebilir iş sahibi olmalarını kolaylaştırmayı ve eğitimin gerçekleştiği bölgelerde yerel ekonominin gelişimine katkı sağlamayı amaçlayan Mutfakta Umur Var projesine Kore Cumhuriyeti ve Norveç’in katkılarıyla iki yıllık fon sağlanıyor.
Mutfakta Umut Var projesinin uygulandığı illerde ayrıca gastronomi ve turizm eğitimi verilen meslek liselerinin mevcut mutfak koşullarının iyileştirilmesi konusunda da çalışmalar yürütülüyor. Bu kapsamda bugüne kadar 9 ilde, 9 okulda 500 adede yakın mutfak ekipmanı yenilenerek öğrencilerin kullanımına sunuldu. Bunun yanı sıra meslekî ve teknik eğitim liselerinin öğretmelerine yönelik, iki farklı eğitimci eğitimi düzenlenerek bilgilerinin pekişmesi sağlandı. Türkiye genelinde ekipmanları yenilenen okullarda, eğitimci eğitimi alan öğretmenlerimizin her gün mesleğe hazırlanan on binlerce öğrenciye eğitim vermesiyle projenin etkisi daha da katlanıyor.
![]() |
ÖNCEKİ HABER | SONRAKİ HABER | ![]() |
|||||
|
|
![]() Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |
Bu haber henüz yorumlanmamış...